Wentzl
Rynek Główny 19, Kraków

Wentzl

Wentzl

Miejsce to mieści się w zabytkowej kamienicy z XVI wieku, która do końca XVIII w. związana była z kupiecką działalnością rodziny Wentzlów. Restauracja jest kontynuacją tej tradycji, bowiem dawniej również prowadzona tu była kuchnia, a także handel winami. Wystrój również hołduje tradycji przedwojennej – pełne jest elementów wykonanych z ciemnego drewna i bażantów z kolorowymi piórami. 

Smaki: galicyjskie

Menu: regionalne z elementami kuchni śródziemnomorskiej i francuskiej. Znajdziemy w nim wkładki sezonowe, m.in. z tradycyjnymi propozycjami na święta.

Szef kuchni: Mariusz Glac

Doświadczenie: Hotel Grand, Kraków (kucharz), Hotel Pod Różą, Kraków (zastępca szefa kuchni), Hotel Rubinstein, Kraków (szef kuchni).

Danie popisowe: kaczka pieczona z sosem porzeczkowym