UROCZYSKO SIEDMIU STAWÓW
Gola Dzierżoniowska 21, Niemcza

UROCZYSKO SIEDMIU STAWÓW

Restaurację otwarto w lipcu 2013 r. Dwa lata później brała udział w finale Wine & Food Noble Night, a także zdobyła 2 czapki Gault&Millau. Wnętrze restauracji to połączenie zabytkowego renesansowego stylu z nowoczesnym wykończeniem. Kuchnię charakteryzują trendy światowe z wykorzystaniem regionalnych produktów. Inspiracje płyną przede wszystkim z tradycji francuskich. Oprócz dań z karty można tu spróbować menu degustacyjnego, połączonego z paringiem przygotowanym przez sommeliera. Co miesiąc organizowane są tygodnie tematyczne (np. slow fish, szparagi). Uroczysko ma własną wędzarnię, produkuje także domowy chleb na zakwasie, lody i sorbety. W najbliższym czasie planowane jest również otwarcie winnicy.

Szef kuchni Damian Chajęcki szlifował klasyczne style gotowania w La Poule au Pot w Londynie, a nowoczesne metody – we wrocławskim Food Art Gallery. Lubi nowości i chętnie eksperymentuje. Pasjonat swojego zawodu. W wolnym czasie odbywa podróże, najchętniej te kulinarne. Jest entuzjastą kuchni francuskiej, ale też skandynawskich owoców morza i bogactwa dziczyzny.