Unicus

ul. Św Marka 20, Kraków

Unicus Palace

ul. Floriańska 28, Kraków

Unicus i Unicus Palace

Unicus i Unicus Palace

Restauracja Unicus i Unicus Palace

Restauracja hotelu Unicus, otwartego w 2009 roku, od początku trzyma wysoki poziom, o którym świadczą rekomendacje Przewodnika Michelin już w pierwszych latach funkcjonowania. Restauracja jest również rokrocznie wyróżniana przez Gault&Millau. Jest to miejsce eleganckie i kameralne, mieszczące się w zabytkowych, trzynastowiecznych piwnicach. Kuchnia stylistycznie nawiązuje do klimatu miejsca: to próba rekonstrukcji potraw dworskich, głównie z okresu barokowego. Celem restauracji jest wypromowanie marki kuchni dawnej i edukowanie w zakresie kuchni staropolskiej.

Hotel Unicus Palace powstał po przebudowie i połączeniu czterech kamienic. Wyróżnia się piękną antresolą z widokiem na najpopularniejszą krakowską ulicę. Posiada dwie restauracje. Jedna z nich wystrojem nawiązuje do nazwy hotelu, druga to rodzinna, przytulna trattoria, w której można poczuć się bardziej swobodnie i nieformalnie. Zjemy tu dania kuchni polskiej i śródziemnomorskiej. Restauracja organizuje pokazy livecooking.

Szefowie kuchni:

Unicus – Mateusz Suliga

Od 2015 roku szef kuchni Hotelu Unicus. Wyróżniony jedną czapką Przewodnika Gault&Millau kolejno w latach: 2016, 2017, 2018. Kilkukrotnie organizował kolację w ramach wydarzenia Good France we współpracy z Ambasadą Francji. Nie stroni od nowoczesnych technik kulinarnych, ale korzysta również z małopolskich produktów regionalnych. W kuchni ceni sobie świeżość i takie też produkty go oczarowują. Wspomina marakuję bananową zerwaną prosto z krzaka na Maderze czy pajdy domowego chleba z masłem własnej produkcji pewnej pani Marii, mieszkającej w małej podkarpackiej wsi. Jako autorytety kulinarne wymienia m.in. Paula Bocuse’a czy Hestona Blumenthala, wspomina także o nieznanym z nazwiska geniuszu, który jako pierwszy przygotował majonez.

 

Unicus Palace – Grzegorz Pawlik

Perfekcjonista i miłośnik tradycyjnej kuchni. Doświadczenie zdobywał w Manchesterze i Wrocławiu. Laureat pierwszego miejsca w konkursie Gastro Hotel. Jego najciekawsze kulinarne wyzwanie to organizacja wesela dla 120 osób, mając do dyspozycji stół do snookera, mały piec gazowy i jednopalnikową kuchenkę gazową. Do dziś wspomina comber z jelenia w sosie madera Kevina Lofthouse’a, który dla Pawlika jest kulinarnym autorytetem. W wolnym czasie uprawia sport. Magia w kuchni to dla Pawlika moment, gdy w jednej chwili do restauracji przychodzi 150 gości i wszyscy składają zamówienia à la carte.

 

Menu Wine&Food Noble Night 2018:

Przystawka: Ośmiornica, dzika róża, wątróbka z kaczki, żel z rokitnika, sok z czerwonej kapusty, skorzonera

Rekomendacja Wina: Sardyńskie lub toskańskie vermentino

Danie Główne: Filet z perliczki sous-vide, kapusta włoska, kasza gryczana, twaróg, podgrzybek, burak, polskie raki, kukurydza

Rekomendacja Wina: Lekkie pinot noir z Egeru, ewentualnie z bocznych apelacji burgundzkich, jak Mercurey