Sztuczka

ul. Antoniego Abrahama 40, Gdynia

Sztuczka

Sztuczka

Istnieje od 2012 roku. W lutym 2014 roku zorganizowano w niej „8 hands dinner” – pierwsze tego typu wydarzenie w Polsce. Jesienią tego samego roku Sztuczka zadebiutowała w przewodniku Gault&Millau, otrzymując dwie czapki oraz 14,5 pkt. W listopadzie 2017 roku zdobyła trzecią czapkę. Sztuczka to autorska kuchnia Rafała Wałęsy w stylu fine dining, oparta na klasyce, ale czerpiąca inspiracje z kuchni świata. Menu à la carte jest krótkie, możemy wybierać między dwiema opcjami menu degustacyjnego z wine pairingiem. W ciągu dnia zjemy tu również lunch. W restauracji zorganizowano do tej pory kilkadziesiąt kolacji komentowanych z winami, koniakami, koktajlami czy kraftowymi piwami.

Szef kuchni – Rafał Wałęsa

Mimo bogatego doświadczenia znany głównie z gdyńskiej Sztuczki i sopockiej Sztuczki Bistro, których jest szefem kuchni i współwłaścicielem. Wyróżniany w przewodniku Gault&Millau, otrzymał również nominację przewodnika w kategorii Szef Jutra w 2014 r. Artystyczna i rockowa dusza. Inspirują go Gordon Ramsay oraz Marco Pierre White. Jego największe dotychczasowe wyzwanie to decyzja o otwarciu w 2012 roku Sztuczki. Rafał nie zwalnia jednak tempa i w 2019 roku planuje otwarcie trzeciej restauracji w Gdańsku. Wzoruje się na klasycznej francuskiej kuchni. Mówi, że gotuje w sposób naturalny i uduchowiony. Stawia na ludzi. Magia w kuchni to dla niego team spirit.

 

Menu Wine&Food Noble Night 2018

Przystawka: Tatar wołowy z szalotką i korniszonem, majonez ostrygowy, świeża pieczarka w pudrze z borowika, biszkopt z jeżyn, marynowane jeżyny, faworek tymiankowy

Rekomendacja Wina: Pełne, owocowe gamay z Morgon lub austriacki zweigelt

Danie Główne: Filet z łososia jurajskiego, grzybowe fondue z pora, fenkuł na chrupko, oliwa szczypiorkowa, purée z palonego bakłażana, kawior z łososia, zioła

Rekomendacja Wina: Długo dojrzewająca biała rioja