SZARA GĘŚ
ul. Rynek Główny 17, Kraków

SZARA GĘŚ

Restauracja Szara Gęś znajduje się w jednej z najpiękniejszych kamienic w sercu krakowskiego Rynku. Jej wnętrza w niepowtarzalny sposób zostały połączone z zabytkowym charakterem budynku. Osadzona została pod gotyckim, krzyżowym sklepieniem, którego pełne symboli wsporniki skrywają tajemnice śladów możnowładców. Wnętrze jest doskonałym połączeniem historii budynku, nowoczesnego projektowania oraz dużej nuty elegancji. Menu zostało skomponowane z regionalnych składników, certyfikowanych i wyjątkowych. Zmienia się ono wraz ze zmianą pór roku i przeplata ze sobą tradycyjne oraz nowoczesne techniki gotowania. Wskrzesza dawną polską kuchnię. 

Szef kuchni Michał Tomasz Stężalski pracował w restauracjach Krakowa i Poznania. Regularny uczestnik ważnych konkursów kulinarnych, w tym: Olimpiady Kulinarnej Riva del Garda, Zielonych Czapek Bonduelle, Mistrzostw Polski w Grillowaniu. W swojej pracy przywiązuje ogromną wagę do szczegółów. Każde danie jest wykonane z największą starannością, tak by zachwycać także oprawą wizualną i pobudzać wyobraźnię. Inspiracje czerpie przede wszystkim od Paula Bocuse’a, Alaina Ducasse’a i Alléno Yannicka. Najbardziej stylowe danie, z jakim się spotkał, to powdered ice cream inside candy strawberry (Seiji Yamamoto, restauracja Ryugin, Tokio).

Menu Wine & Food Noble Night 2017:

Przystawka: mus z foie gras, konfitura z czereśni i macerowanych fig, tostowana chałka, galaretka z suszonych winogron – alzacki gewürztraminer z późnych zbiorów lub portugalski moscatel

Danie główne: polędwica cielęca, purée z topinamburu, sos z pieczonej grasicy, łupina topinamburu, gołąbek z czerwonej kapusty z giczą cielęcą – Austriacki Gruner Weltliner z Wachau lub francuski pinot noir