SmaQ Food & Wine

ul. Wojewódzka 12, Katowice

SmaQ Food & Wine w Q Hotel Katowice

SmaQ Food & Wine w Q Hotel Katowice

Mimo że to młody projekt, Team SmaQ Food & Wine mierzy wysoko – jako cel stawia sobie stanie się znaczącym punktem na gastronomicznej mapie Polski. Restauracja jest członkiem szlaku kulinarnego „Śląskie Smaki”. Menu opiera się o tradycyjne przepisy kuchni śląskiej w nowoczesnym autorskim wydaniu i często się zmienia. Jest wzbogacane o tzw. wkładki tematyczne. Wystrój restauracji jest nowoczesny, ma jednak wiele delikatnych, ocieplających ją dodatków.

Szef kuchni – Arkadiusz Gawron

Doświadczenie zawodowe zdobywał w hotelach w Warszawie i Katowicach. Dwa razy zwyciężył w konkursie kulinarnym Festiwalu Śląskie Smaki (2009 – Pszczyna, 2010 – Złoty Potok). Fascynuje go polska kuchnia regionalna. W gotowaniu jest pełen pasji i zaangażowania. Według Arkadiusza Gawrona kulinarną magią jest możliwość wyczarowania świetnego dania ze zwykłych, codziennych produktów. Na największe wyzwanie zawodowe jeszcze czeka. Po godzinach miłośnik sportu.

 

Menu Wine&Food Noble Night 2018:

Przystawka: Pate de foie gras aromatyzowany tonkowcem wonnym, szara reneta, puder z pistacji, biała czekolada, Jack Daniel's

Rekomendacja Wina: Toskańskie vin santo

Danie Główne: Comber z jelenia, kasztan jadalny, jarzębina, czosnek fermentowany, propolis, morwa biała

Rekomendacja Wina: Pinot noir z Burgundii z dobrego siedliska, np. Gevrey-Chambertin lub Pommard