QUALITA
ul. Wygrana 6, Kraków

QUALITA

Hotel istnieje od trzech lat. Zdobył dwie czapki w przewodniku Gault&Millau, posiada rekomendację Slow Food  i regularnie bierze udział w wielu wydarzeniach kulinarnych i konkursach. Wystrój wnętrza jest nowoczesny – przestronna restauracja dysponuje 150 miejscami i pięknym widokiem na Wawel i Centrum Kongresowe. Menu oparte jest na produktach regionalnych z całej Małopolski – to przede wszystkim kuchnia typowo polska w zasadniczym menu. Często wprowadzane jest także menu sezonowe i tematyczne. Opiera się wyłącznie na świeżych produktach od lokalnych dostawców, świeżych rybach z Mazur i Kołobrzegu, nabiale od miejscowych serowarów i mięsie od lokalnych hodowców jagnięciny i wołowiny. 

Marcin Dudek szlify zawodowe zdobywał w kuchniach krajowych oraz w strasburskiej restauracji L’Europe. Zajął pierwsze miejsce w plebiscycie Restaurant Week 2016, pierwsze miejsce za najlepszą zakąskę na Restaurant Week 2017, dostał rekomendację Slow Food Polska, pobił rekord Guinnessa w pieczeniu najdłuższej szarlotki. Ma za sobą przygotowywanie cateringu nawet dla 2000 osób. Inspiruje się egzotycznymi kuchniami świata, ale także pierwotnym sposobem gotowania na ogniu. Wolny czas spędza głównie na podróżach i aktywnym wypoczynku. Poza kulinariami oddaje się pasji fotografowania. 

Menu Wine & Food Noble Night 2017:

Przystawka: panna cotta z buraka z kozim twarogiem i maślanką, antonówka z chilli, dynia w miodzie, rabarbar, prażony burak – mocne, pachnące, owocowe rosé z Nawarry

Danie główne: jesiotr z Zawoi w żytnim zakwasie, krem z topinamburu, kaszanka w popiele, palona szalotka w nalewce śliwkowej – dojrzewający w beczce, wytrawny furmint z Tokaju lub również beczkowe chardonnay