Provita

ul.Kościuszki 17, Kołobrzeg

Restauracja ProVita w Hotelu Wellness Provita

Restauracja ProVita w Hotelu Wellness Provita

ProVita istnieje od 2014 roku. W 2016 roku zadebiutowała w Żółtym Przewodniku Gault&Millau, otrzymując jedną czapkę. Jej wynik w 2018 roku to już dwie czapki. Ponadto, w marcu br. restauracja znalazła się w rankingu Poland Best 100 Restaurants. ProVita to miejsce typu casual, o dużej selekcji alkoholi i win (ponad 1000 butelek) oraz sezonowym menu. Wystrój jest ukłonem w stronę nowoczesnego skandynawskiego designu. Restauracja działa w duchu „zero waste”. Dzięki obsłudze ProVity doświadczycie, czym jest słynna gościnność. Ponadto możecie wziąć udział w organizowanych raz w miesiącu „Spotkaniach przy winie” czy dorocznej tematycznej kolacji „ProVita&Przyjaciele”, podczas której kucharze teamu ProVita wraz z zaprzyjaźnionymi kucharzami z innych miast wspólnie przygotowują osiem dań.

Szef kreatywny – Wiktor Ignaczak

Wiktor to szef, który za magiczny składnik w kuchni uważa masło. Twierdzi, że dodatek masła wynosi zwyczajne purée ziemniaczane na wyżyny smaku. Oczarowania kulinarne przeżywa, kosztując kuchni swojej babci. Sam fascynuje się tzw. bizarre foods, w szczególności staropolskimi, takimi jak młode rogi jelenia czy ogon bobra. Podziwia kuchnię staropolską, jej różnorodność i dziedzictwo kulinarne. Nowe dania kreuje szybko, dużo improwizuje, jednak z poszanowaniem dla klasyki oraz tradycyjnych technik. W ProVita pracuje od czterech lat. Prywatnie miłośnik BMW e30. Doświadczenie zdobywał m.in. w 4-gwiazdkowych hotelach w Rewalu (Hotel Residence) i Kołobrzegu (Diva, Baltic Plaza).

 

Menu Wine&Food Noble Night 2018

Przystawka: Schab dojrzewający, wafelek serowy, wędzony majonez, pikle, cebulowe purée

Rekomendacja Wina: Pełne alzackie pinot gris z nutą słodyczy

Danie Główne: Kaczka, ziemniak z tonką, pieczona dynia, włoszczyzna, demi glace

Rekomendacja Wina: Intensywne, mocne wino z Châteauneuf-du-Pape lub Gigondas