PROJEKT 36
ul. Obrońców Westerplatte 36A, Sopot

PROJEKT 36

Restauracja działa od kwietnia 2016 r. Już po kilku miesiącach od otwarcia zdobyła 3 widelce w plebiscycie „Poland 100 Best Restaurants”. Wnętrze utrzymane jest w ciemnych, eleganckich barwach; łączy nowoczesne elementy ze stylem barokowym. To kameralne miejsce mieści tylko 5 stolików. Menu zmienia się 4 razy w ciągu roku, zgodnie z sezonami, a kuchnia pozostaje w trendzie naturalności i kreatywnych nowoczesnych rozwiązań. W krótkiej karcie znajdziemy zazwyczaj 3 przystawki, 2 zupy, 5 dań głównych i 3 desery. Dania bazują na produktach aktualnie dostępnych, najświeższych i najlepszych w danej porze roku. Latem są to propozycje lżejsze, zimą bardziej treściwe (w tym dziczyzna).

Szef kuchni Marcin Leszczyński zdobywał doświadczenie w kilku polskich miastach. Uczestniczy w ważnych konkursach międzynarodowych i krajowych – „Trendy Chef”, „Chef’s Fight Poland”, „Profesjonalista Roku”. Stara się cały czas rozwijać i poszukiwać nowych inspiracji. Nie opiera się tylko na lokalnych potrawach: uważa, że zawsze znajdzie się taki regionalny produkt, który idealnie będzie komponował się z innymi, światowymi wyrobami. Do karty najchętniej wprowadziłby wołowinę Kobe i kawior Almas. Kiedy nie gotuje, jest wędkarzem. Ceni walory wypoczynku na łonie natury i umiejętność odczytywania tajników przyrody.