Restauracja PAPU

al.Niepodległości 132/136, Warszawa

PAPU

PAPU

Restauracja istnieje od 12 lat. Wielokrotnie w tym czasie pojawiła się w przewodnikach kulinarnych, m.in. Gault&Millau. W 2016 roku restaurację odwiedziła Polska Akademia Gastronomiczna. Wystrój restauracji pozwala poczuć się swobodnie jak w domu, a profesjonalna obsługa wie, co znaczy tradycyjna polska gościnność. Te elementy sprawiają, że PAPU jest doskonałym miejscem zarówno na biznesowe spotkania, jak i weekendowe wyjścia na obiad z rodziną. Menu restauracji jest autorskie, inspirowane głównie kuchnią francuską oraz polską. Jego podstawą są najwyższej jakości produkty sezonowe, podane w nowoczesny sposób. Dania opierają się na naturalnych i świeżych produktach z pobliskich gospodarstw, warzywach oraz ziołach uprawianych na miejscu. W PAPU czas na chwilę zwalnia. To miejsce, w którym jesteśmy zachęcani do niespiesznej celebracji posiłku.

Szef kuchni – Rafał Kopicki

Rafał to kulinarne uosobienie filozofii Slow Food. Jego najlepsze kulinarne wspomnienie to włoskie sery z małego gospodarstwa popijane lokalnym winem w Grottamarre we Włoszech. Rafał Kopicki corocznie wyróżniany jest również przez przewodnik Gault&Millau. W gotowaniu kieruje się zasadą, że przede wszystkim musi być smacznie. Przed PAPU szefował restauracjom Inspiracja w Pałacu Kościeszy oraz Nowy Świat w Sopocie. Odbył staż w gwiazdkowej szkockiej restauracji The Peat Inn. Skromny i cierpliwy, wyróżnia się pokorą. Pasjonat gór i nart. Do swojej karty chciałby wprowadzić deser inspirowany carskimi jajkami Fabergé. Jego autorytetem kulinarnym jest Daniel Humm.