OSTOJA CHOBIENICE
Chobienice 166, Siedlec

OSTOJA CHOBIENICE

Posiadłość Ostoja Chobienice, odrestaurowana z wielką dokładnością, została otwarta wraz z restauracją Rządcówka w styczniu 2017 r. Bogata historia tego miejsca, należącego kiedyś do kilku pokoleń rodu Mielżyńskich, znajdzie wkrótce odzwierciedlenie i na talerzach, i w różnych częściach ponad 6-hektarowego obiwktu. Wnętrze nawiązuje do tradycji miejsca – znajdują się w nim oryginalne elementy metalowe ze stajni i wozowni, a także wiele wykończeń drewnianych. Menu to przede wszystkim tradycyjna kuchnia regionu, kuchnia starowielkopolska z naleciałościami dolnośląskimi. Dania tworzone są w oparciu o lokalne produkty i zaufanych dostawców. 

Szef kuchni Maciej Barton jest leśnikiem z wykształcenia, a kucharzem z zamiłowania. Obecnie jest w trakcie studiów doktoranckich na UMK w Toruniu. Pierwotną ścieżkę zawodową zostawił, by stworzyć własne projekty – Dwór Ustronie i Folwark Ustronie. Wyróżniony w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, zauważony przez Agencję Rynku Rolnego i Instytut Dziedzictwa Kultury. Ikony w kuchni według Bartona to Auguste Escoffier i Lucyna Ćwierczakiewiczowa. 

Menu Wine & Food Noble Night 2017:

Przystawka: tatar z combra z jelenia z marynowanymi rydzami, jałowcową posypką i suszonym żółtkiem – dojrzałe nebbiolo z Piemontu lub syrah z doliny Rodanu

Danie główne: sztufada z kozy z białą gryczaną kaszą, z emulsją z koziego sera grądzkiego i ziołową sałatą – aromatyczne, pełne beaujolais z Morgon lub Moulin-a-Vent