Restauracja Natura

ul. Rozewska 23, Rozewie

Restauracja Natura w Rosevia Resort & Spa

Restauracja Natura w Rosevia Resort & Spa

Zlokalizowana na terenie Nadmorskiego Parku Krajobrazowego Restauracja Natura istnieje od 2015 roku. Od tego czasu została wyróżniona przez Slow Food, pojawiła się w rankingu 100 Best Restaurants i otrzymała dwie czapki Żółtego Przewodnika Gault&Millau. Wyjątkowa lokalizacja w bliskim sąsiedztwie morza wyznacza profil restauracji. Menu łączy polską tradycję kulinarną i elementy modernistyczne. Potrawy przygotowywane są z produktów dostarczanych przez lokalnych rybaków i rolników. Menu, nawiązujące do tradycji Pomorza, jest wzbogacone także o akcenty kuchni molekularnej. Ogromnym atutem Natury jest własna szklarnia, w której uprawiane są zioła i warzywa. Produkty zrywane są na kilkadziesiąt minut przed trafieniem na talerz gościa. Restauracja aktywnie uczestniczy w przedsięwzięciach takich jak Festiwal Dzikiego Ptactwa, Festiwal Dziczyzny czy Gęsiny na św. Marcina.

Szef kuchni – Sebastian Truszkowski

Sebastian to szef zawodowo związany z Pomorzem. Tak jak jego autorytet kulinarny (Anthony Bourdain), nie boi się eksperymentów. Daniem, które pamięta do tej pory, był halibut faszerowany flaczkami cielęcymi. Sam serwuje świeże ryby, ale lubi również podroby, takie jak kacze języczki, grasica czy rybna wątróbka. W swojej kuchni łączy nowoczesność z technikami tradycyjnymi i regionalnymi, np. pieczenie w glinie czy wędzenie. Do menu Natury z chęcią wprowadziłby tuńczyka błękitnopłetwego i ziemniaki La Bonnotte. Gotował dla finalistek Miss World w 2006 roku i podczas kolacji Prezydenta USA George’a Busha w Gdyni (2007). Oprócz kuchni pasjonuje się architekturą i techniką – sam zaprojektował i wykończył swój dom. Laureat licznych kulinarnych konkursów, m.in. Złota Patelnia (2004) czy Sielawa Blues (2008).