Monopol
ul. H. Modrzejewskiej 2, Wrocław

Monopol

Monopol

Dzisiejszy Monopol, poddany rewaloryzacji i adaptacji do wymogów luksusowego hotelu, składa się z dwóch elementów: wyższego budynku hotelowego oraz zabytkowego domu handlowego. Obie budowle powstały w latach 90. XIX wieku w ścisłym centrum wrocławskiego Starego Miasta. Ulokowane w bezpośrednim sąsiedztwie gotyckiej świątyni znakomicie harmonizują z jej monumentalną bryłą. Wnętrze jest odbiciem podejścia do kulinariów: tradycja spotyka tu nowoczesność. 

Smaki: polskie

Menu: tradycyjne dania kuchni polskiej w wydaniu nowoczesnym, bazujące na lokalnych produktach i świeżych składnikach. Nowatorskie spojrzenie  z ukłonem w stronę tego, co w rodzimych kulinariach dobre i uniwersalne.

Szef kuchni: Łukasz Budzik

Doświadczenie: Restauracja Cesarsko-Królewska, Wrocław (kucharz), restauracja Hotelu Lappo, Biskupice Podgórne (szef kuchni), Pałac Alexandrów, Samotwór (szef kuchni).

Danie popisowe: bulion jarmużowy z jajkiem gotowanym w 63 stopniach Celsjusza, z musem migdałowym.