MAGNOLIA
Kombornia 1, Korczyna, woj. podkarpackie

MAGNOLIA

Powstała w 2009 r. w Dworze Kombornia Hotel&SPA**** – ziemiańskiej siedzibie, której historia sięga XVI w. Kilkukrotnie wyróżniona została m.in. przez przewodnik gastronomiczny Gault&Millau. Mieści się w reprezentacyjnych przestrzeniach salonów: herbacianego, kawowego i saloniku męskiego, ozdobionych zabytkowymi klasycystycznymi polichromiami. Amfiladowy układ pozwala na zamknięcie poszczególnych pomieszczeń, zapewniając prywatność spotkania. Właściwą oprawę znajdują tu kulinarne dzieła składające się na menu – stworzone, by uświetnić zarówno rodzinną uroczystość, intymną kolację, jak i biznesowy lunch. Karta dań charakteryzuje się sezonowością oraz starannie dobieranymi składnikami. W przygotowaniu potraw łączy europejskie osiągnięcia sztuki kulinarnej z tradycyjnymi i regionalnymi polskimi smakami. Zgodnie z ideą kuchni slow food dania powstają głównie w oparciu o wysokiej jakości produkty lokalne. 

Marcin Majchrzak, szef kuchni, szlify zawodowe zdobywał w polskich restauracjach, ale i na pięciogwiazdkowych statkach wycieczkowych. Największym wyzwaniem kulinarnym było dla niego do tej pory przygotowanie kolacji dla 250 osób na żywo podczas Food Show w Katowicach. Dba, by w proponowanych daniach wykorzystywać przede wszystkim to, co sam wyhoduje lub złowi. W wolnym czasie oddaje się pasji wędkowania. 

Menu Wine & Food Noble Night 2017:

Przystawka: jarzębina wędzona, karaś, fiołek – aromatyczne nowozelandzkie sauvignon blanc

Danie główne: sarna, patison, kiszony rydz, jagoda – dojrzałe pinot noir z Burgundii