LUMIÈRE
Baranowo, ul. Wypoczynkowa 60, Przeźmierowo

LUMIÈRE

Restauracja została otwarta w maju 2016 r. i działa niezwykle aktywnie: organizuje kolacje degustacyjne, warsztaty kulinarne i inne aktywności dla gości i kucharzy. Lumière to idealne miejsce zarówno na biznesowe lunche, jak i rodzinne wydarzenia. Wyróżnia je minimalistyczna elegancja i skandynawska surowość. Jasna i przestronna sala może pomieścić do 70 osób. Goście mają do dyspozycji także urokliwą antresolę i przyległą do niej salkę konferencyjną, a przeszklona ściana restauracji wychodzi na patio. W zmienianej sezonowo karcie na stałe pozostają jedynie steki z polskiej wołowiny. Szef kuchni sam wybiera serwowane w Lumière mięsa i osobiście nadzoruje ich dojrzewanie; w specjalnej, chłodzonej witrynie na oczach gości mięso kruszeje i koncentruje w sobie aromaty. Karta to nie tylko mięsa – są tu także zupy, sałatki czy ryba, a dla najmłodszych przygotowano specjalne menu.

Szef kuchni Jakub Kasprzak odbywał liczne praktyki w restauracjach, m.in. w USA, Kanadzie, Norwegii i Austrii. Związany z inicjatywą „Poznańscy Kucharze Razem”. Uczestnik szkolenia w Institut Paul Bocuse w Lyon – Écully. Zdobywca 2. i 3. miejsca w konkursie Kulinarny Puchar Polski. Jest miłośnikiem kuchni francuskiej, a swoich inspiracji poszukuje podczas podróży. Jego autorytety kulinarne to Paul Bocuse i Thomas Keller. Za najważniejszy objaw dobrego stylu restauracji uważa wysoki standard obsługi gości. 

Menu Wine & Food Noble Night 2017:

Przystawka: kumpiak, comber z królika, seler, estragon, gorczyca – pełny, pachnący owocami i ziołami pinotage z RPA

Danie główne: sarna, ziemniak, burak, orzechy, foie gras – pełne, aromatyczne, czerwone châteauneuf-du-pape