LA CANTINA
ul. Trzech Stawów 22, Katowice

LA CANTINA

Restauracja działa od 17 lat w sercu katowickiej enklawy zieleni, wypoczynku i rekreacji – Dolinie Trzech Stawów. Jej wnętrza są przestronne, jasne i kolorowe – ze świeżymi kwiatami i świecami na stołach. Śródziemnomorską atmosferę miejsca dopełniają przeszklone regały z winem. W menu znajdziemy dania kuchni śródziemnomorskiej, szczególnie z regionu Toskanii. Inspiracją do budowania karty jest czerpanie z bogactwa przyrody, jej sezonowość, zmienność i feeria barw. 

Przemysław Budziński, szef kuchni, ma za sobą 11 lat doświadczenia w gastronomii. Praktykował w Polsce (m.in. Odette, Atelier Amaro) i za granicą, a obecnie dowodzi kuchniami La Cantina w Katowicach i Tychach. Został wyróżniony przez przewodnik Gault&Millau. Do najbardziej stylowych dań zalicza racicę wieprzową Marco Pierre’a White’a, choć inspirują go głównie polscy kucharze: Lech Pluciński, Sebastian Krauzowicz, Artur Skot, Wojciech Modest Amaro. W kuchni najbardziej ceni proste przepisy, stare receptury w nowym wydaniu i niebanalne, rzadkie składniki. 

Menu Wine & Food Noble Night 2017:

Przystawka: terrina z golonki, piklowana cebula, chrzan – aromatyczne alzackie pinot gris z lekką słodyczą

Danie główne: jagnięcina, ziemniak truflowy, śliwka – dojrzałe bordeaux z prawego brzegu – Pomerol lub St-Emilion