LA BRASSERIE MODERNE
ul. Królewska 11, Warszawa

LA BRASSERIE MODERNE

Na mapie Warszawy od 2013 r. Miejsce zostało docenione w wielu ważnych plebiscytach, m.in. w kategorii „Najlepsza francuska restauracja” Warsaw Insidera, w kategorii „Przystawka” na Wine & Food Noble Night, dwukrotnie otrzymało też czapkę Gault&Millau. Wnętrze La Brasserie Moderne odzwierciedla jego charakter – jest eleganckie, ale nowoczesne. Doskonałe na biznesowy lunch oraz romantyczną kolację. Menu skomponowane jest z dań inspirowanych francuską sztuką kulinarną wzbogaconą polskimi akcentami. Zbudowane zostało w bardzo przejrzystej formie, zawiera dania à la carte, jak również menu degustacyjne. 

Stoi za nim Maciej Majewski, który doświadczenie zdobywał w Polsce i za granicą – także na stażach w ważnych gwiazdkowych restauracjach (Olivier Nasti, Le Cinq Christian Lesquer, Pierre Gagnaire). Fascynuje go kuchnia japońska, ale podziwia także gotowanie według Daniela Humma i Jean-François Piège’a. Jednym z najtrudniejszych zadań na drodze zawodowej była dla niego organizacja kolacji w formie menu degustacyjnego dla 530 osób z udziałem Pierre’a Gagnaire’a i Andrei Camastry. 

Menu Wine & Food Noble Night 2017:

Przystawka: krewetki grisses, kalafior, gruszka – rześkie, uderzające gruszkowymi aromatami chenin blanc z RPA

Danie główne: prosiak, kapusta, ziemniaczana terrina – proste czerwone wino o wyraźnie owocowym charakterze, jak austriacki blaufränkisch czy włoskie dolcetto