Fiorentina

ul. Grodzka 63, Kraków

Fiorentina Ristorante

Fiorentina Ristorante

Fiorentinę otwarto w styczniu 2017 roku, a już w październiku tego samego roku znalazła się wśród 100 najlepszych restauracji w Polsce według Forbes Travel. Restauracja znajduje się na jednym z najstarszych i najbardziej reprezentacyjnych traktów w Krakowie, u stóp Wawelu. Wnętrza Fiorentiny łączą klimat włoskiej Florencji z dostojną architekturą Krakowa. Restauracja prowadzona jest we włoskim duchu – rządzą tu pochwała prostoty oraz radość z gotowania i komponowania potraw bazujących na najlepszych składnikach sprowadzanych z różnych części Włoch. Karta zmienia się tu ok. cztery razy w roku i każdorazowo jest ukłonem w kierunku produktów najwyższej jakości, nieprzetworzonych i sezonowych. Specjalnością restauracji jest bistecca alla fiorentina, czyli stek po florencku. Mięso na stek zawsze jest sezonowane minimum 30 dni i serwowane na krwisto.

Szef kuchni – Robert Koczwara

Zdobywał doświadczenie w wielu włoskich restauracjach, jednak wydarzeniem przełomowym był dla niego staż w katalońskiej restauracji El Celler de Can Roca (*** Michelin). Idealny szef kuchni wg niego jest pracowity, sumienny i zaangażowany. W pracy ważny jest dla niego szacunek do produktu, który przekazuje codziennie młodym kucharzom. Stawia na jakość, świeżość i smak. Jako autorytety wskazuje braci Roca (to właśnie u nich w restauracji przeżył swoje największe kulinarne oczarowanie) czy Paula Bocuse’a. Fascynuje się sezonowaniem mięsa i elementami kuchni molekularnej. Stara się, by jego dania przekazywały emocje i przenosiły gościa w rozmaite zakątki świata.