DWÓR SIERAKÓW
Sieraków 233, Dobczyce

DWÓR SIERAKÓW

Dwór otrzymał nietypową bryłę i plan, rozbudowywany z końcem XIX i początkiem XX w. Ma skromne cechy późnoklasycystyczne, podkreślone portykami. Elegancki, a zarazem przytulny, utrzymany w ciepłej kolorystyce beżu. Restauracja proponuje menu sezonowe: kuchnię staropolską, opartą na idei slow food, regionalnych naturalnych produktach. Łączy tradycję z nowoczesnością. Na koncie ma dwie czapki Gault&Millau. Restauracja organizuje cykl spotkań „Winne Piątki”. Są to specjalne kolacje, podczas których spróbować można potraw z różnych stron świata razem z dopasowanymi winami z danego regionu.

Szef kuchni Janusz Fic deklaruje niemal całkowite poświęcenie pasji do gotowania – często modyfikuje przepisy nawet w środku nocy. Jego nadrzędnymi celami są budowanie emocji przez kuchnię i pokazywanie zapomnianych składników w nowej odsłonie. Stara się czerpać jak najwięcej z natury i pozyskiwać produkty od okolicznych dostawców. Zgodnie z ideą slow food, mięso pozyskuje bezpośrednio od myśliwego, ryby pochodzą z pobliskiego Jeziora Dobczyckiego, nabiał i jaja od lokalnych producentów, owoce i warzywa z miejscowych sadów i ogrodów. Janusz Fic jest fanem motoryzacji, a wolny czas spędza aktywnie. Jego kulinarny autorytet to Antoni Teslar. 

Menu Wine & Food Noble Night 2017:

Przystawka: ceviche z pstrąga, grejpfrut, sałata, kukurydza, banan – orzeźwiające prosecco extra dry

Danie główne: przepiórka, pomarańcza, seler, chrupiący zielony groszek – mocne, beczkowe chardonnay z Kalifornii