Chapeau Bas

Wczasowa 4, Ustka

Chapeau Bas w Hotelu Grand Lubicz - Uzdrowisko Ustka

Chapeau Bas w Hotelu Grand Lubicz - Uzdrowisko Ustka

Restauracja „Chapeau Bas” w hotelu Grand Lubicz w Ustce to inwestycja rodziny de Lubicz Szeliskich. Wystrój, określany mianem nowoczesnej klasyki, ma zapewniać gościom komfort i dobre samopoczucie. W menu każdy znajdzie coś dla siebie, ponieważ w karcie figurują zarówno tradycyjne, jak i wyszukane kompozycje smakowe. Fachowy personel zadba o nastrój oraz atmosferę, a smak serwowanych potraw, wykorzystujących bogactwo regionalnych, świeżych produktów, na długo pozostanie w pamięci. Restauracja organizuje zarówno eventy kulinarne według własnego pomysłu, jak i warsztaty kulinarne dla firm z Kurtem Schellerem. Celem restauracji na przyszłość jest nie ustawać w podnoszeniu standardów swojego serwisu.

Szef kuchni – Marcin Szwak

Wielokrotnie nagradzany i utytułowany kucharz (ma na swoim koncie m.in. wyróżnienie jury profesjonalnego Wine&Food Noble Night, nagrodę Grand Award w konkursie Poland 100 Best Restaurants, czapkę Żółtego Przewodnika Gault&Millau oraz zajęcie pierwszego miejsca na festiwalu Restaurant Week – ranking restauracji w Słupsku i Ustce). Mówi o sobie, że jest pracoholikiem i perfekcjonistą. Ma różnorodne zainteresowania, począwszy od snowboardingu, po operę i teatr. Jego największą pasją jest jednak gotowanie i kierowanie zespołem kucharzy – a poprzez to tworzenie marki miejsca, w którym pracuje. Miał okazję gotować dla takich osobistości, jak piłkarze reprezentacji Polski w piłce nożnej czy Jan AP Kaczmarek i Agnieszka Holland. Umiejętnie łączy tradycję z nowoczesnością, inspiracje czerpie z natury. Fan białych trufli oraz swojskich wędlin jego taty.

 

Menu Wine&Food Noble Night 2018:

Przystawka: Rillet z królika, galaretka i kawior z bzu, śnieg z szarej renety, grys z orzeszków sosnowych, słona beza

Rekomendacja Wina: Różowe wino z Nawarry na bazie grenache lub również różowe Côtes de Provence

Danie Główne: Turbot, piana z przegrzebków, pierożek z homarem, żel z mango, zielony groszek

Rekomendacja Wina: Szlachetne chablis grand cru, dojrzewające w beczce