Boletus w Zamku Kliczków

Kliczków 8, Osiecznica

Boletus w Zamku Kliczków

Boletus w Zamku Kliczków

Restauracja Boletus mieści się w będącym obiektem historycznym Zamku Kliczków. Zamek Kliczków ma bogatą historię konkursów kulinarnych. Restauracja Boletus znajduje się na szlaku „Smaki Dolnego Śląska”, a jej kuchnia została uhonorowana certyfikatem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, przyznawanym przez UE. Wystrój jest spójny z klimatem zamkowym – dominują w nim drewno, zdobienia, ciemne, przygaszone kolory i nastrojowe oświetlenie. Klimat zamkowy dopełnia kuchnia koncentrująca się na smakach i aromatach pochodzących z okolicznych borów i tradycyjnych recepturach. Menu restauracji jest sezonowe i zmienia się cztery razy w roku. Jego punktem obowiązkowym jest dziczyzna. Restauracja wspiera lokalnych producentów serów, miodów i właścicieli okolicznych stawów rybnych. W planach rozwojowych na przyszłość restauracji jest znajduje pojawienie się w przewodniku Gault&Millau oraz zdobycie rekomendacji Slow Food.

 

Szef kuchni – Mariusz Kucharczak

Doświadczenie zdobywał m.in. w restauracji hotelu Marine Hotel w Kołobrzegu oraz w restauracji hotelu Novotel Centrum w Poznaniu. Stażował w takich miejscach, jak Atelier Amaro 1* Michelin czy SENSES 1* Michelin. Otrzymał nominację do tytułu Szefa Kuchni Tradycyjnej na Pomorzu wg Przewodnika Gault&Millau i dwa razy zajął 3. miejsce w konkursie Wine&Food Noble Night. Jego największe kulinarne oczarowanie to jak do tej pory kolacja w restauracji Rutz 1* Michelin w Berlinie. Sam, gdyby cena nie grała roli, do swojego menu chętnie wprowadziłby bobra. Fascynują go regionalne polskie produkty i mariaż tradycyjnych technik kuchni francuskiej z nowoczesnością. Swój styl gotowania opisuje jako kompromis między casual a fine diningiem.