Autentyk Kuchnia i Ludzie

Poznań, ul. Grunwaldzka 248

Autentyk Kuchnia i Ludzie

Autentyk Kuchnia i Ludzie

Restauracja pojawiła się na kulinarnej mapie Poznania w lipcu 2017 r. Nazwa Autentyk Kuchnia i Ludzie to jednocześnie kwintesencja filozofii tego miejsca. W Autentyku najważniejsi są ludzie i spotkania z nimi. Osoby stojące za Autentykiem to, co robią w kuchni, robią z pasją, z serca i szczerze, traktując to miejsce jak własny dom. Dzięki temu goście, którzy odwiedzają restaurację, mogą się w niej poczuć swobodnie, „jak u siebie”. Wystrój miejsca potęguje to uczucie. Beton, szarość, drewno i metal ocieplone zostały kanapami, poduszkami i licznymi książkami kulinarnymi, które zachęcają do spędzania w Autentyku długich godzin. W menu Autentyka znajdziemy wiele inspiracji kuchnią orientalną, przywiezionych z podróży szefa kuchni. Nasze rodzime produkty są tu łączone z technikami i przyprawami z innych krajów. Kuchnia Autentyka jest wyrazistą i zaskakującą podróżą po kuchniach świata. Restauracja ma w planach organizację warsztatów kulinarnych i wspólnych kolacji degustacyjnych z szefami kuchni.

Szef kuchni – Ernest Jagodziński

Doświadczenie zdobywał w Warszawie (Restauracja 99, Intercontinental Hotel) oraz w Poznaniu (City Park Hotel, Cucina). Dwukrotnie otrzymał tytuł Szefa Jutra wg Żółtego Przewodnika Gault&Millau (2016, 2017). Autentykowi Jagodziński poświęca się w 100%. Nawet w czasie wolnym myśli o kuchni, a jako swoje dotychczasowe największe wyzwanie określa decyzję o stworzeniu Autentyka. Mówi o sobie, że jest pasjonatem i że ma duszę artysty. Uwielbia uśmiech w gotowaniu. Inspiruje go kuchnia tajska. W kuchni autorytetami są dla niego Alain Ducasse, Tetsuya Wakuda i Tim Rau. Oczarowanie kulinarne przeżył w Atelier Amaro. Ważne są dla niego rozmowy z gośćmi i ich sugestie. Często podkreśla, że jego kuchnia jest właśnie dla nich – jeśli goście mają ochotę na konkretny produkt, Jagodziński jest otwarty na sugestie i eksperymenty.

 

Menu Wine&Food Noble Night 2018:

Przystawka: Foie gras, borowik, owoce leśne, lubczyk

Rekomendacja Wina: Porto ruby lub LBV

Danie Główne: Halibut, por, bisque homarowy, czarna soczewica

Rekomendacja Wina: Pełny, intensywny riesling smaragd z Wachau