5th AVENUE W DOUBLETREE BY HILTON KRAKÓW
ul. Dąbska 5, Kraków

5th AVENUE W DOUBLETREE BY HILTON KRAKÓW

Restauracja została otwarta we wrześniu 2015 r. wraz z hotelem DoubleTree by Hilton. Wystrój wnętrza jest elegancki i nowoczesny. Atmosfera miejsca zmienia się w zależności od pory roku. Menu to połączenie kuchni polskiej z francuską. Podstawą, a zarazem inspiracją do tworzenia serwowanych dań są produkty regionalne. To kuchnia naturalna, autorska, pełna nietypowych połączeń.

Szef kuchni Rafał Drobniak inspiruje się technikami infuzji, gotowania w próżni i kuchnią molekularną. Uważa, że o dobrym stylu restauracji świadczą przede wszystkim widoczna pasja gotowania, świeżość składników i świetny serwis. Jego ikony sztuki kulinarnej to Grant Achatz, Heston Blumenthal i Daniel Humm. Wśród najtrudniejszych dotychczasowych wyzwań zawodowych wymienia przygotowanie uroczystej kolacji dla Prezydenta RP oraz zapewnienie kulinarnego zaplecza Mistrzostwom Europy w Piłce Ręcznej Kraków 2016. Czas wolny spędza z rodziną, a wśród jego zainteresowań poza gotowaniem znalazło się także miejsce na sport i film. 

Menu Wine & Food Noble Night 2017:

Przystawka: miecznik macerowany w occie figowym z cytrusami, kiszony tatarak, soliród, rzodkiew arbuzowa – białe rześkie wino o zaznaczonej strukturze, jak vermentino z Sardynii

Danie główne: comber z królika w pudrze z pistacji, gołąbek z kaszą bulgur, mus z pieczonego buraka i malin w aromacie rozmarynu – chianti lub inne toskańskie sangiovese z aromatami wiśni i ziół

miecznik macerowany w occie figowym z cytrusami, kiszony tatarak, soliród, rzodkiew arbuzowa – białe rześkie wino o zaznaczonej strukturze, jak vermentino z Sardynii