• Autentyk Kuchnia i Ludzie

    Autentyk Kuchnia i Ludzie

    Restauracja pojawiła się na kulinarnej mapie Poznania w lipcu 2017 r. Nazwa Autentyk Kuchnia i Ludzie to jednocześnie kwintesencja filozofii tego miejsca. W Autentyku najważniejsi są ludzie i spotkania z nimi. Osoby stojące za Autentykiem to, co robią w kuchni, robią z pasją, z serca i szczerze, traktując to miejsce jak własny dom. Dzięki temu goście, którzy odwiedzają restaurację, mogą się w niej poczuć swobodnie, „jak u siebie”. Wystrój miejsca potęguje to uczucie. Beton, szarość, drewno i metal ocieplone zostały kanapami, poduszkami i licznymi książkami kulinarnymi, które zachęcają do spędzania w Autentyku długich godzin. W menu Autentyka znajdziemy wiele inspiracji kuchnią orientalną, przywiezionych z podróży szefa kuchni. Nasze rodzime produkty są tu łączone z technikami i przyprawami z innych krajów. Kuchnia Autentyka jest wyrazistą i zaskakującą podróżą po kuchniach świata. Restauracja ma w planach organizację warsztatów kulinarnych i wspólnych kolacji degustacyjnych z szefami kuchni.

    czytaj więcej
  • Bez Tytułu

    Bez Tytułu

    „Bez Tytułu” to miejsce mocno związane ze sztuką. Istnieje od 2016 roku. Nieco przewrotna nazwa nawiązuje do obrazów, które nie mają tytułów, a wystrój restauracji przypomina ramy oprawiające obrazy. „Bez Tytułu” ma charakter neobistro. Kuchni od początku szefuje Erwan Debono – kucharz o korzeniach francusko-tunezyjsko-włoskich. Jego kuchnia ma charakter przede wszystkim francuski, a menu zmienia się zgodnie z sezonami. W karcie znajdziemy takie pozycje, jak terrina z płaszczki czy filet z gładzicy z kawiorem Antonius i z karczochami. W restauracji organizowane są cykliczne tematyczne degustacje wina z kolacjami inspirowanymi wybranym regionem winiarskim.

    czytaj więcej
  • Boletus w Zamku Kliczków

    Boletus w Zamku Kliczków

    Restauracja Boletus mieści się w będącym obiektem historycznym Zamku Kliczków. Zamek Kliczków ma bogatą historię konkursów kulinarnych. Restauracja Boletus znajduje się na szlaku „Smaki Dolnego Śląska”, a jej kuchnia została uhonorowana certyfikatem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, przyznawanym przez UE. Wystrój jest spójny z klimatem zamkowym – dominują w nim drewno, zdobienia, ciemne, przygaszone kolory i nastrojowe oświetlenie. Klimat zamkowy dopełnia kuchnia koncentrująca się na smakach i aromatach pochodzących z okolicznych borów i tradycyjnych recepturach. Menu restauracji jest sezonowe i zmienia się cztery razy w roku. Jego punktem obowiązkowym jest dziczyzna. Restauracja wspiera lokalnych producentów serów, miodów i właścicieli okolicznych stawów rybnych. W planach rozwojowych na przyszłość restauracji jest znajduje pojawienie się w przewodniku Gault&Millau oraz zdobycie rekomendacji Slow Food.

    czytaj więcej
  • Chapeau Bas w Hotelu Grand Lubicz - Uzdrowisko Ustka

    Chapeau Bas w Hotelu Grand Lubicz - Uzdrowisko Ustka

    Restauracja „Chapeau Bas” w hotelu Grand Lubicz w Ustce to inwestycja rodziny de Lubicz Szeliskich. Wystrój, określany mianem nowoczesnej klasyki, ma zapewniać gościom komfort i dobre samopoczucie. W menu każdy znajdzie coś dla siebie, ponieważ w karcie figurują zarówno tradycyjne, jak i wyszukane kompozycje smakowe. Fachowy personel zadba o nastrój oraz atmosferę, a smak serwowanych potraw, wykorzystujących bogactwo regionalnych, świeżych produktów, na długo pozostanie w pamięci. Restauracja organizuje zarówno eventy kulinarne według własnego pomysłu, jak i warsztaty kulinarne dla firm z Kurtem Schellerem. Celem restauracji na przyszłość jest nie ustawać w podnoszeniu standardów swojego serwisu.

    czytaj więcej
  • Fiorentina Ristorante

    Fiorentina Ristorante

    Fiorentinę otwarto w styczniu 2017 roku, a już w październiku tego samego roku znalazła się wśród 100 najlepszych restauracji w Polsce według Forbes Travel. Restauracja znajduje się na jednym z najstarszych i najbardziej reprezentacyjnych traktów w Krakowie, u stóp Wawelu. Wnętrza Fiorentiny łączą klimat włoskiej Florencji z dostojną architekturą Krakowa. Restauracja prowadzona jest we włoskim duchu – rządzą tu pochwała prostoty oraz radość z gotowania i komponowania potraw bazujących na najlepszych składnikach sprowadzanych z różnych części Włoch. Karta zmienia się tu ok. cztery razy w roku i każdorazowo jest ukłonem w kierunku produktów najwyższej jakości, nieprzetworzonych i sezonowych. Specjalnością restauracji jest bistecca alla fiorentina, czyli stek po florencku. Mięso na stek zawsze jest sezonowane minimum 30 dni i serwowane na krwisto.

    czytaj więcej
  • LUMIÈRE

    LUMIÈRE

    Restauracja została otwarta w maju 2016 r. i działa niezwykle aktywnie: organizuje kolacje degustacyjne, warsztaty kulinarne i inne aktywności dla gości i kucharzy. Lumière to idealne miejsce zarówno na biznesowe lunche, jak i rodzinne wydarzenia. Wyróżnia je minimalistyczna elegancja i skandynawska surowość. Jasna i przestronna sala może pomieścić do 70 osób. Goście mają do dyspozycji także urokliwą antresolę i przyległą do niej salkę konferencyjną, a przeszklona ściana restauracji wychodzi na patio. W zmienianej sezonowo karcie na stałe pozostają jedynie steki z polskiej wołowiny. Szef kuchni sam wybiera serwowane w Lumière mięsa i osobiście nadzoruje ich dojrzewanie; w specjalnej, chłodzonej witrynie na oczach gości mięso kruszeje i koncentruje w sobie aromaty. Karta to nie tylko mięsa – są tu także zupy, sałatki czy ryba, a dla najmłodszych przygotowano specjalne menu.

    czytaj więcej
  • PAPU

    PAPU

    Restauracja istnieje od 12 lat. Wielokrotnie w tym czasie pojawiła się w przewodnikach kulinarnych, m.in. Gault&Millau. W 2016 roku restaurację odwiedziła Polska Akademia Gastronomiczna. Wystrój restauracji pozwala poczuć się swobodnie jak w domu, a profesjonalna obsługa wie, co znaczy tradycyjna polska gościnność. Te elementy sprawiają, że PAPU jest doskonałym miejscem zarówno na biznesowe spotkania, jak i weekendowe wyjścia na obiad z rodziną. Menu restauracji jest autorskie, inspirowane głównie kuchnią francuską oraz polską. Jego podstawą są najwyższej jakości produkty sezonowe, podane w nowoczesny sposób. Dania opierają się na naturalnych i świeżych produktach z pobliskich gospodarstw, warzywach oraz ziołach uprawianych na miejscu. W PAPU czas na chwilę zwalnia. To miejsce, w którym jesteśmy zachęcani do niespiesznej celebracji posiłku.

    czytaj więcej
  • Restauracja Natura w Rosevia Resort & Spa

    Restauracja Natura w Rosevia Resort & Spa

    Zlokalizowana na terenie Nadmorskiego Parku Krajobrazowego Restauracja Natura istnieje od 2015 roku. Od tego czasu została wyróżniona przez Slow Food, pojawiła się w rankingu 100 Best Restaurants i otrzymała dwie czapki Żółtego Przewodnika Gault&Millau. Wyjątkowa lokalizacja w bliskim sąsiedztwie morza wyznacza profil restauracji. Menu łączy polską tradycję kulinarną i elementy modernistyczne. Potrawy przygotowywane są z produktów dostarczanych przez lokalnych rybaków i rolników. Menu, nawiązujące do tradycji Pomorza, jest wzbogacone także o akcenty kuchni molekularnej. Ogromnym atutem Natury jest własna szklarnia, w której uprawiane są zioła i warzywa. Produkty zrywane są na kilkadziesiąt minut przed trafieniem na talerz gościa. Restauracja aktywnie uczestniczy w przedsięwzięciach takich jak Festiwal Dzikiego Ptactwa, Festiwal Dziczyzny czy Gęsiny na św. Marcina.

    czytaj więcej
  • Restauracja ProVita w Hotelu Wellness Provita

    Restauracja ProVita w Hotelu Wellness Provita

    ProVita istnieje od 2014 roku. W 2016 roku zadebiutowała w Żółtym Przewodniku Gault&Millau, otrzymując jedną czapkę. Jej wynik w 2018 roku to już dwie czapki. Ponadto, w marcu br. restauracja znalazła się w rankingu Poland Best 100 Restaurants. ProVita to miejsce typu casual, o dużej selekcji alkoholi i win (ponad 1000 butelek) oraz sezonowym menu. Wystrój jest ukłonem w stronę nowoczesnego skandynawskiego designu. Restauracja działa w duchu „zero waste”. Dzięki obsłudze ProVity doświadczycie, czym jest słynna gościnność. Ponadto możecie wziąć udział w organizowanych raz w miesiącu „Spotkaniach przy winie” czy dorocznej tematycznej kolacji „ProVita&Przyjaciele”, podczas której kucharze teamu ProVita wraz z zaprzyjaźnionymi kucharzami z innych miast wspólnie przygotowują osiem dań.

    czytaj więcej
  • SmaQ Food & Wine w Q Hotel Katowice

    SmaQ Food & Wine w Q Hotel Katowice

    Mimo że to młody projekt, Team SmaQ Food & Wine mierzy wysoko – jako cel stawia sobie stanie się znaczącym punktem na gastronomicznej mapie Polski. Restauracja jest członkiem szlaku kulinarnego „Śląskie Smaki”. Menu opiera się o tradycyjne przepisy kuchni śląskiej w nowoczesnym autorskim wydaniu i często się zmienia. Jest wzbogacane o tzw. wkładki tematyczne. Wystrój restauracji jest nowoczesny, ma jednak wiele delikatnych, ocieplających ją dodatków.

    czytaj więcej
  • Sztuczka

    Sztuczka

    Istnieje od 2012 roku. W lutym 2014 roku zorganizowano w niej „8 hands dinner” – pierwsze tego typu wydarzenie w Polsce. Jesienią tego samego roku Sztuczka zadebiutowała w przewodniku Gault&Millau, otrzymując dwie czapki oraz 14,5 pkt. W listopadzie 2017 roku zdobyła trzecią czapkę. Sztuczka to autorska kuchnia Rafała Wałęsy w stylu fine dining, oparta na klasyce, ale czerpiąca inspiracje z kuchni świata. Menu à la carte jest krótkie, możemy wybierać między dwiema opcjami menu degustacyjnego z wine pairingiem. W ciągu dnia zjemy tu również lunch. W restauracji zorganizowano do tej pory kilkadziesiąt kolacji komentowanych z winami, koniakami, koktajlami czy kraftowymi piwami.

    czytaj więcej
  • Unicus i Unicus Palace

    Unicus i Unicus Palace

    Restauracja Unicus i Unicus Palace

    Restauracja hotelu Unicus, otwartego w 2009 roku, od początku trzyma wysoki poziom, o którym świadczą rekomendacje Przewodnika Michelin już w pierwszych latach funkcjonowania. Restauracja jest również rokrocznie wyróżniana przez Gault&Millau. Jest to miejsce eleganckie i kameralne, mieszczące się w zabytkowych, trzynastowiecznych piwnicach. Kuchnia stylistycznie nawiązuje do klimatu miejsca: to próba rekonstrukcji potraw dworskich, głównie z okresu barokowego. Celem restauracji jest wypromowanie marki kuchni dawnej i edukowanie w zakresie kuchni staropolskiej.

    Hotel Unicus Palace powstał po przebudowie i połączeniu czterech kamienic. Wyróżnia się piękną antresolą z widokiem na najpopularniejszą krakowską ulicę. Posiada dwie restauracje. Jedna z nich wystrojem nawiązuje do nazwy hotelu, druga to rodzinna, przytulna trattoria, w której można poczuć się bardziej swobodnie i nieformalnie. Zjemy tu dania kuchni polskiej i śródziemnomorskiej. Restauracja organizuje pokazy livecooking.

    czytaj więcej