• 5th AVENUE W DOUBLETREE BY HILTON KRAKÓW

    5th AVENUE W DOUBLETREE BY HILTON KRAKÓW

    Restauracja została otwarta we wrześniu 2015 r. wraz z hotelem DoubleTree by Hilton. Wystrój wnętrza jest elegancki i nowoczesny. Atmosfera miejsca zmienia się w zależności od pory roku. Menu to połączenie kuchni polskiej z francuską. Podstawą, a zarazem inspiracją do tworzenia serwowanych dań są produkty regionalne. To kuchnia naturalna, autorska, pełna nietypowych połączeń.

    czytaj więcej
  • DWÓR SIERAKÓW

    DWÓR SIERAKÓW

    Dwór otrzymał nietypową bryłę i plan, rozbudowywany z końcem XIX i początkiem XX w. Ma skromne cechy późnoklasycystyczne, podkreślone portykami. Elegancki, a zarazem przytulny, utrzymany w ciepłej kolorystyce beżu. Restauracja proponuje menu sezonowe: kuchnię staropolską, opartą na idei slow food, regionalnych naturalnych produktach. Łączy tradycję z nowoczesnością. Na koncie ma dwie czapki Gault&Millau. Restauracja organizuje cykl spotkań „Winne Piątki”. Są to specjalne kolacje, podczas których spróbować można potraw z różnych stron świata razem z dopasowanymi winami z danego regionu.

    czytaj więcej
  • LA BRASSERIE MODERNE

    LA BRASSERIE MODERNE

    Na mapie Warszawy od 2013 r. Miejsce zostało docenione w wielu ważnych plebiscytach, m.in. w kategorii „Najlepsza francuska restauracja” Warsaw Insidera, w kategorii „Przystawka” na Wine & Food Noble Night, dwukrotnie otrzymało też czapkę Gault&Millau. Wnętrze La Brasserie Moderne odzwierciedla jego charakter – jest eleganckie, ale nowoczesne. Doskonałe na biznesowy lunch oraz romantyczną kolację. Menu skomponowane jest z dań inspirowanych francuską sztuką kulinarną wzbogaconą polskimi akcentami. Zbudowane zostało w bardzo przejrzystej formie, zawiera dania à la carte, jak również menu degustacyjne. 

    czytaj więcej
  • LA CANTINA

    LA CANTINA

    Restauracja działa od 17 lat w sercu katowickiej enklawy zieleni, wypoczynku i rekreacji – Dolinie Trzech Stawów. Jej wnętrza są przestronne, jasne i kolorowe – ze świeżymi kwiatami i świecami na stołach. Śródziemnomorską atmosferę miejsca dopełniają przeszklone regały z winem. W menu znajdziemy dania kuchni śródziemnomorskiej, szczególnie z regionu Toskanii. Inspiracją do budowania karty jest czerpanie z bogactwa przyrody, jej sezonowość, zmienność i feeria barw. 

    czytaj więcej
  • LUMIÈRE

    LUMIÈRE

    Restauracja została otwarta w maju 2016 r. i działa niezwykle aktywnie: organizuje kolacje degustacyjne, warsztaty kulinarne i inne aktywności dla gości i kucharzy. Lumière to idealne miejsce zarówno na biznesowe lunche, jak i rodzinne wydarzenia. Wyróżnia je minimalistyczna elegancja i skandynawska surowość. Jasna i przestronna sala może pomieścić do 70 osób. Goście mają do dyspozycji także urokliwą antresolę i przyległą do niej salkę konferencyjną, a przeszklona ściana restauracji wychodzi na patio. W zmienianej sezonowo karcie na stałe pozostają jedynie steki z polskiej wołowiny. Szef kuchni sam wybiera serwowane w Lumière mięsa i osobiście nadzoruje ich dojrzewanie; w specjalnej, chłodzonej witrynie na oczach gości mięso kruszeje i koncentruje w sobie aromaty. Karta to nie tylko mięsa – są tu także zupy, sałatki czy ryba, a dla najmłodszych przygotowano specjalne menu.

    czytaj więcej
  • MAGNOLIA

    MAGNOLIA

    Powstała w 2009 r. w Dworze Kombornia Hotel&SPA**** – ziemiańskiej siedzibie, której historia sięga XVI w. Kilkukrotnie wyróżniona została m.in. przez przewodnik gastronomiczny Gault&Millau. Mieści się w reprezentacyjnych przestrzeniach salonów: herbacianego, kawowego i saloniku męskiego, ozdobionych zabytkowymi klasycystycznymi polichromiami. Amfiladowy układ pozwala na zamknięcie poszczególnych pomieszczeń, zapewniając prywatność spotkania. Właściwą oprawę znajdują tu kulinarne dzieła składające się na menu – stworzone, by uświetnić zarówno rodzinną uroczystość, intymną kolację, jak i biznesowy lunch. Karta dań charakteryzuje się sezonowością oraz starannie dobieranymi składnikami. W przygotowaniu potraw łączy europejskie osiągnięcia sztuki kulinarnej z tradycyjnymi i regionalnymi polskimi smakami. Zgodnie z ideą kuchni slow food dania powstają głównie w oparciu o wysokiej jakości produkty lokalne. 

    czytaj więcej
  • OSTOJA CHOBIENICE

    OSTOJA CHOBIENICE

    Posiadłość Ostoja Chobienice, odrestaurowana z wielką dokładnością, została otwarta wraz z restauracją Rządcówka w styczniu 2017 r. Bogata historia tego miejsca, należącego kiedyś do kilku pokoleń rodu Mielżyńskich, znajdzie wkrótce odzwierciedlenie i na talerzach, i w różnych częściach ponad 6-hektarowego obiwktu. Wnętrze nawiązuje do tradycji miejsca – znajdują się w nim oryginalne elementy metalowe ze stajni i wozowni, a także wiele wykończeń drewnianych. Menu to przede wszystkim tradycyjna kuchnia regionu, kuchnia starowielkopolska z naleciałościami dolnośląskimi. Dania tworzone są w oparciu o lokalne produkty i zaufanych dostawców. 

    czytaj więcej
  • PROJEKT 36

    PROJEKT 36

    Restauracja działa od kwietnia 2016 r. Już po kilku miesiącach od otwarcia zdobyła 3 widelce w plebiscycie „Poland 100 Best Restaurants”. Wnętrze utrzymane jest w ciemnych, eleganckich barwach; łączy nowoczesne elementy ze stylem barokowym. To kameralne miejsce mieści tylko 5 stolików. Menu zmienia się 4 razy w ciągu roku, zgodnie z sezonami, a kuchnia pozostaje w trendzie naturalności i kreatywnych nowoczesnych rozwiązań. W krótkiej karcie znajdziemy zazwyczaj 3 przystawki, 2 zupy, 5 dań głównych i 3 desery. Dania bazują na produktach aktualnie dostępnych, najświeższych i najlepszych w danej porze roku. Latem są to propozycje lżejsze, zimą bardziej treściwe (w tym dziczyzna).

    czytaj więcej
  • QUALITA

    QUALITA

    Hotel istnieje od trzech lat. Zdobył dwie czapki w przewodniku Gault&Millau, posiada rekomendację Slow Food  i regularnie bierze udział w wielu wydarzeniach kulinarnych i konkursach. Wystrój wnętrza jest nowoczesny – przestronna restauracja dysponuje 150 miejscami i pięknym widokiem na Wawel i Centrum Kongresowe. Menu oparte jest na produktach regionalnych z całej Małopolski – to przede wszystkim kuchnia typowo polska w zasadniczym menu. Często wprowadzane jest także menu sezonowe i tematyczne. Opiera się wyłącznie na świeżych produktach od lokalnych dostawców, świeżych rybach z Mazur i Kołobrzegu, nabiale od miejscowych serowarów i mięsie od lokalnych hodowców jagnięciny i wołowiny. 

    czytaj więcej
  • SZARA GĘŚ

    SZARA GĘŚ

    Restauracja Szara Gęś znajduje się w jednej z najpiękniejszych kamienic w sercu krakowskiego Rynku. Jej wnętrza w niepowtarzalny sposób zostały połączone z zabytkowym charakterem budynku. Osadzona została pod gotyckim, krzyżowym sklepieniem, którego pełne symboli wsporniki skrywają tajemnice śladów możnowładców. Wnętrze jest doskonałym połączeniem historii budynku, nowoczesnego projektowania oraz dużej nuty elegancji. Menu zostało skomponowane z regionalnych składników, certyfikowanych i wyjątkowych. Zmienia się ono wraz ze zmianą pór roku i przeplata ze sobą tradycyjne oraz nowoczesne techniki gotowania. Wskrzesza dawną polską kuchnię. 

    czytaj więcej
  • THE TIME

    THE TIME

    Młyńska 12, w której wnętrzu znajduje się restauracja The Time, jest zabytkową kamienicą powstałą pod koniec XIX wieku. Odrestaurowana według najwyższych standardów architektonicznych i technologicznych, Młyńska 12 wraz z restauracją The Time otwarte zostały we wrześniu 2016 r. Obecnie to nie tylko powierzchnie biurowe, sale konferencyjne i restauracja The Time, ale i piwniczka Ground Winery, salon Cigar Room & Whisky Bar, koncept Wino na Kieliszki, Studio Kulinarne Deck_12 oraz znajdujący się w jego sąsiedztwie sky bar. The Time to restauracja śródziemnomorska z akcentami regionalnymi i produktami sezonowymi.

    czytaj więcej
  • UROCZYSKO SIEDMIU STAWÓW

    UROCZYSKO SIEDMIU STAWÓW

    Restaurację otwarto w lipcu 2013 r. Dwa lata później brała udział w finale Wine & Food Noble Night, a także zdobyła 2 czapki Gault&Millau. Wnętrze restauracji to połączenie zabytkowego renesansowego stylu z nowoczesnym wykończeniem. Kuchnię charakteryzują trendy światowe z wykorzystaniem regionalnych produktów. Inspiracje płyną przede wszystkim z tradycji francuskich. Oprócz dań z karty można tu spróbować menu degustacyjnego, połączonego z paringiem przygotowanym przez sommeliera. Co miesiąc organizowane są tygodnie tematyczne (np. slow fish, szparagi). Uroczysko ma własną wędzarnię, produkuje także domowy chleb na zakwasie, lody i sorbety. W najbliższym czasie planowane jest również otwarcie winnicy.

    czytaj więcej