Za nami 10. gala Wine&Food Noble Night.

Jedyna w swoim rodzaju uczta dla zmysłów - tak najtrafniej można określić tegoroczną edycję. Podczas wyjątkowej kolacji, udaliśmy się w podróż do świata pełnego smaków, zapachów i barw. Rozkosz podniebienia zapewniły - stworzone specjalnie na tę okazję, przez szefów kuchni dwunastu restauracji konkursowych - autorskie menu składające się z przystawki i dania głównego. Całość zamknął pozakonkursowy deser w formule popisu mistrzowskiego.

Wyzwaniem było nie tylko wspięcie się na wyżyny kulinarnego kunsztu, by zadziwić oryginalnością i wyrafinowanym smakiem dań ale również skala przedsięwzięcia. Wszystko po to, by zaspokoić kubki smakowe ponad tysiąca gości, którzy uczestniczyli w tej wyjątkowej kolacji w największej restauracji stworzonej specjalnie tylko na tę okazję.

Idealnym dopełnieniem kolacji, zgodnie z najnowszymi trendami food pairing’u, były wina z najlepszych światowych winnic, aromatyczne whisky, koktajle skomponowane według oryginalnych receptur, kawa z najwyższej jakości ziaren, herbata o niepowtarzalnym smaku oraz woda z najczystszych źródeł. Wszystko podane ze smakiem i maestrią, doprawione muzyką na żywo oraz niezapomnianymi obrazami.

Konkurs Wine&Food Noble Night składa się z dwóch etapów. W pierwszej kolejność następuje selekcja nadesłanych zgłoszeń i wybór 12 finałowych restauracji.  W trakcie kwalifikacji sprawdzana jest karta menu, dobór smaków, jakość obsługi, dbałość o aranżację wnętrza.

Natomiast w finale restauracje ocenia publiczność, która podczas kolacji degustacyjnej ma możliwość skosztować wszystkich propozycji z menu. Goście mają również niepowtarzalną okazję obserwować zespoły podczas gotowania, a nawet możliwość rozmowy z szefami. Osobna ocena należy do grona jury profesjonalnego, które ocenia dania nie znając autorów przygotowanych potraw. W skład kapituły wchodzą największe nazwiska świata kulinarnego, nagradzani szefowie kuchni, krytycy kulinarni, smakosze. W 2017 roku byli to: Adam Chrząstowski - przewodniczący, szef restauracji Ed Red, Andrea Camastra - szef kuchni w Senses, Paweł Oszczyk – szef kuchni w La Rotisserie, Karol Okrasa - szef kuchni Platter by Okrasa, Łukasz Budzik - laureat Wine&Food Noble Night 2016, Maciej Dobrzyniecki - Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce.

W tym roku z okazji dziesięciolecia wydarzenia wznieśliśmy urodzinowy toast!