Przed nami 11. gala Wine&Food Noble Night.

Jedyna w swoim rodzaju uczta dla zmysłów. Podczas wyjątkowej kolacji, udamy się w podróż do świata pełnego smaków, zapachów i barw. Rozkosz podniebienia zapewnią - stworzone specjalnie na tę okazję, przez szefów kuchni dwunastu restauracji konkursowych - autorskie menu składające się z przystawki i dania głównego. Całość zamknie pozakonkursowy deser w formule popisu mistrzowskiego.

Wyzwaniem będzie nie tylko wspięcie się na wyżyny kulinarnego kunsztu, by zadziwić oryginalnością i wyrafinowanym smakiem dań ale również skala przedsięwzięcia. Wszystko po to, by zaspokoić kubki smakowe ponad tysiąca gości, którzy uczestniczą w tej wyjątkowej kolacji w największej restauracji stworzonej specjalnie tylko na tę okazję.

Idealnym dopełnieniem kolacji, zgodnie z najnowszymi trendami food pairing’u, będą wina z najlepszych światowych winnic, aromatyczne whisky, koktajle skomponowane według oryginalnych receptur, kawa z najwyższej jakości ziaren, herbata o niepowtarzalnym smaku oraz woda z najczystszych źródeł. Wszystko podane ze smakiem i maestrią, doprawione muzyką na żywo oraz niezapomnianymi obrazami.

Konkurs Wine&Food Noble Night składa się z dwóch etapów. W pierwszej kolejności następuje selekcja nadesłanych zgłoszeń i wybór 12 finałowych restauracji. W trakcie kwalifikacji sprawdzana jest karta menu, dobór smaków, jakość obsługi, dbałość o aranżację wnętrza.

Natomiast w finale restauracje ocenia publiczność, która podczas kolacji degustacyjnej ma możliwość skosztować wszystkich propozycji z menu. Goście mają również niepowtarzalną okazję obserwować zespoły podczas gotowania, a nawet możliwość rozmowy z szefami. Osobna ocena należy do grona jury profesjonalnego, które ocenia dania nie znając autorów przygotowanych potraw. W skład kapituły wchodzą największe nazwiska świata kulinarnego, nagradzani szefowie kuchni, krytycy kulinarni, smakosze. W 2017 roku byli to: Adam Chrząstowski - przewodniczący, szef restauracji Ed Red, Andrea Camastra - szef kuchni w Senses, Paweł Oszczyk – kierownik działu ds. grupy klientów HoReCa w Makro Polska, Karol Okrasa - szef kuchni Platter by Okrasa, Łukasz Budzik - laureat Wine&Food Noble Night 2016, Maciej Dobrzyniecki - Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce.

Dotychczas laureaci konkursu otrzymali nagrody m.in. w postaci:

  • szkolenia w Ecole de Cuisine Alain Ducasse w Paryżu, 
  • szkolenia w restauracji El Celler de Can Roca w Gironie,
  • stażu w Restauracji Arzak w San Sebastian w Hiszpanii,
  • stażu w Restauracji Senses pod okiem szefa Andrei Camastry,
  • stażu w Restauracji Le Cinq of Four Seasons George V Hotel oraz udziału w gali premierowej Gault&Millau w Paryżu,
  • stażu w restauracji Guy Savoy w Paryżu,

udziału w targach Madrid Fusión 2018.