Zapraszamy na wyjątkową, 10. galę Wine&Food Noble Night.

Jedyna w swoim rodzaju uczta dla zmysłów - tak najtrafniej można określić tegoroczną edycję. Podczas wyjątkowej kolacji, udamy się w podróż do świata pełnego smaków, zapachów i barw. Rozkosz podniebienia zapewni - stworzone specjalnie na tę okazję, przez szefów kuchni dwunastu restauracji konkursowych - autorskie menu składające się z przystawki i dania głównego. Całość zamknie pozakonkursowy deser w formule popisu mistrzowskiego.

Wyzwaniem będzie nie tylko wspięcie się na wyżyny kulinarnego kunsztu, by zadziwić oryginalnością i wyrafinowanym smakiem dań ale również skala przedsięwzięcia. Wszystko po to, by zaspokoić kubki smakowe ponad tysiąca gości, którzy uczestniczyć będą w tej wyjątkowej kolacji w największej restauracji stworzonej specjalnie tylko na tę okazję.

Idealnym dopełnieniem kolacji, zgodnie z najnowszymi trendami food pairing’u, będą wina z najlepszych światowych winnic, aromatyczne whisky, koktajle skomponowane według oryginalnych receptur, kawa z najwyższej jakości ziaren, herbata o niepowtarzalnym smaku oraz woda z najczystszych źródeł. Wszystko podane ze smakiem i maestrią, doprawione muzyką na żywo oraz niezapomnianymi obrazami.

Konkurs Wine&Food Noble Night składa się z dwóch etapów. W pierwszej kolejność następuje selekcja nadesłanych zgłoszeń i wybór 12 finałowych restauracji.  W trakcie kwalifikacji sprawdzana jest karta menu, dobór smaków, jakość obsługi, dbałość o aranżację wnętrza.

Natomiast w finale restauracje ocenia publiczność, która podczas kolacji degustacyjnej ma możliwość skosztować wszystkich propozycji z menu. Goście mają również niepowtarzalną okazję obserwować zespoły podczas gotowania, a nawet możliwość rozmowy z szefami. Osobna ocena należy do grona jury profesjonalnego, które ocenia dania nie znając autorów przygotowanych potraw. W skład kapituły wchodzą największe nazwiska świata kulinarnego, nagradzani szefowie kuchni, krytycy kulinarni, smakosze. W 2016 roku byli to: Adam Chrząstowski - przewodniczący, szef restauracji Ed Red, Jarosław Uściński – właściciel i szef warszawskiej Moonsfer, Paweł Oszczyk – szef kuchni w La Rotisserie, Maciej Majewski - laureat Wine&Food Noble Night 2015, szef kuchni, Maciej Dobrzyniecki - Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce i Justyna Adamczyk - redaktor naczelna Gault&Millau.

W tym roku z okazji dziesięciolecia wydarzenia wzniesiemy urodzinowy toast!