ZNAMY ZWYCIĘZCÓW XI EDYCJI WINE&FOOD NOBLE NIGHT!

Długo wyczekiwana, gala Wine&Food Noble Night już za nami. Ten wyjątkowy wieczór, będący przede wszystkim prestiżowym konkursem kulinarnym, już po raz jedenasty zgromadził znakomitą i nad wyraz elegancką publiczność. 13 października zespoły restauracyjne pod wodzą swoich szefów zaprezentowały autorskie dwudaniowe menu, skomponowane specjalnie na tę okazję i przygotowane na żywo na oczach publiczności. Tak przystawkę, jak i danie główne oceniała zarówno publiczność jak i Jury Profesjonalne.

W tym roku do Gali Finałowej zakwalifikowali się: Erwan Debono (Bez Tytułu, Warszawa), Arkadiusz Gawron (SmaQ Food&Wine, Katowice), Wiktor Ignaczak (ProVita, Kołobrzeg), Ernest Jagodziński (Autentyk - kuchnia i ludzie, Poznań), Jakub Kasprzak (Lumière, Baranowo), Robert Koczwara (Fiorentina, Kraków), Rafał Kopicki (PAPU, Warszawa), Mariusz Kucharczak (Boletus - Zamek Kliczków, Kliczków), Grzegorz Pawlik & Mateusz Suliga (Unicus Palace i Unicus, Kraków), Marcin Szwak (Chapeau Bas – Grand Lubicz, Ustka), Sebastian Truszkowski (Natura, Rozewie - Jastrzębia Góra) oraz Rafał Wałęsa (Sztuczka, Gdynia).

Wyróżnienie Jury Profesjonalnego w XI edycji Wine&Food Noble Night i wyjazd na staż do restauracji El Celler de Can Roca*** Michelin otrzymał Jakub Kasprzak z restauracji Lumière. Kasprzak tego wieczoru przygotował na przystawkę: jesiotra z pszenicą, szczypiorkiem i chrzanem, zaś na danie główne: kaczkę z czarną rzepą, dziką różą oraz czerwoną kapustą.

Osobną nagrodę, również staż w legendarnym El Celler de Can Roca przyznał w imieniu Akademii Gastronomicznej w Polsce jej Prezydent, Maciej Dobrzyniecki. To wyróżnienie otrzymał Robert Koczwara (Fiorentina, Kraków), który wyserwował na przystawkę: foie gras bon bon z kaczki z wanilią, winem Pedro Ximénez, konfiturą z pigwy z jadalnym złotem i chałką, zaś na danie główne: jagnięcinę z sosem bordelaise, galaretką z wina Barolo, czarną soczewicą, pepperoncino, grasicą oraz piklowanymi warzywami.

A jak tego wieczoru głosowała publiczność? Za najsmaczniejsze danie uznała przystawkę Rafała Wałęsy (Sztuczka, Gdynia): tatar wołowy z szalotką i korniszonem, majonez ostrygowy, świeża pieczarka w pudrze z borowika, biszkopt z jeżyn, marynowane jeżyny, faworek tymiankowy oraz danie główne zaproponowane przez Mariusza Kucharczaka z restauracji Boletus: poliki z dzika, purée z korzenia pietruszki z gruszką, sos winogronowy, chrust z pasternaku, puder paprykowy, oliwa z pokrzywy.

- Przeplatają się we mnie różne uczucia: zmęczenie, euforia, spełnienie, satysfakcja. To jest duże wydarzenie i podchodziliśmy do niego z dużymi emocjami – nie byliśmy pewni, czy sobie poradzimy, bo pierwszy raz uczestniczyliśmy w konkursie na tak dużą skalę - o swoich emocjach tuż po zejściu z podium mówił Rafał Wałęsa, szef Sztuczki.

 

Wine&Food Noble Night od innych konkursów kulinarnych wyróżnia skala przedsięwzięcia, żadna inna gala nie posiada tak starannej oprawy scenograficznej i artystycznej. W tym roku inspiracją dla organizatorów był… kalejdoskop: prosta dziecięca zabawka, która z kilku kolorowych elementów zamkniętych w tubie, lustrzanego wnętrza i nade wszystko światła wpadającego do wnętrza, przy każdym ruchu czaruje wspaniałe, wielobarwne obrazy. Skrząca się lustrzanym blaskiem, fantazyjna scenografia oczarowała gości, podobnie jak występ Art Color Ballet oraz znakomity kalejdoskop wrażeń muzycznych zaprezentowany przez Bovską.

ZWYCIĘZCY XI EDYCJI WINE&FOOD NOBLE NIGHT

III MIEJSCE

Przystawka - Robert Koczwara, Fiorentina, Kraków

Danie Główne - Rafał Wałęsa, Sztuczka, Gdynia

Nagroda: udział w konferencji gastronomicznej Madrid Fusión 2019, fundator: Madrid Fusión, ekspres Nespresso z kompletem kawy w kapsułkach, fundator: Nespresso

 

II MIEJSCE

Przystawka - Mariusz Kucharczak, Boletus - Zamek Kliczków, Kliczków

Danie Główne - Robert Koczwara, Fiorentina, Kraków

Nagroda: staż w restauracji Northcote (1 gwiazdka Michelin) fundator: L’Officiel Polska i Gościnność, udział w programie „Made Progress” fundator: Made Progress.

 

I MIEJSCE

Przystawka - Rafał Wałęsa, Sztuczka, Gdynia

Danie Główne - Mariusz Kucharczak, Boletus - Zamek Kliczków, Kliczków

Nagroda: staż w restauracji Miramar Paco Péreza (2 gwiazdki Michelin), fundator: Noble Bank, przy wsparciu Akademii Gastronomicznej w Polsce, Vodka Cîroc 6 l, fundator: Diageo

 

WYRÓŻNIENIE JURY PROFESJONALNEGO

Jakub Kasprzak, Lumière, Baranowo

Nagroda: staż w restauracji El celler de can Roca (3 gwiazdki Michelin), fundator: Akademia Gastronomiczna w Polsce, Szampan Laurent Perrier La Cuvée Brut Jeroboam (fundator: Winkolekcja)

 

NAGRODA SPECJALNA AKADEMII GASTRONOMICZNEJ W POLSCE

Robert Koczwara, Fiorentina, Kraków

Nagroda: staż w restauracji El celler de can Roca (3 gwiazdki Michelin), fundator: Akademia Gastronomiczna w Polsce