Małgorzata Kwiecińska
malgorzata.kwiecinska@nobleconcierge.pl
+48 695 995 846

Wine & Food Noble Night: ogłaszamy finałową dwunastkę restauracji

Od marca do końca kwietnia trwał pierwszy etap eliminacji kuchni, polegający na selekcji nadesłanych zgłoszeń konkursowych. Komisja Wine & Food Noble Night oceniła menu i dobór składników, kreatywność szefów kuchni, wnętrze i atmosferę lokalu oraz jakość obsługi. 

Polska scena gastronomiczna w bardzo szybkim tempie nabiera rozmachu, restauracji (i zgłoszeń) przybywa, a za ilością idzie także skok jakościowy. Nic więc dziwnego, że z roku na rok dokonanie wyboru finałowego tuzina jest coraz trudniejsze. Oto lista zakwalifikowanych:

 

  1. 5th Avenue - Doubletree by Hilton Kraków, Kraków, szef kuchni: Rafał Drobniak
  2. Dwór Kombornia – Magnolia, Korczyna, szef kuchni: Marcin Majchrzak
  3. Dwór Sieraków, Dobczyce, szef kuchni: Janusz Fic
  4. La Cantina, Katowice, szef kuchni: Przemysław Budziński
  5. La Brasserie Moderne, Warszawa, szef kuchni: Maciej Majewski
  6. Lumiere, Przeźmierowo, szef kuchni: Jakub Kasprzak
  7. Ostoja Chobienice, Siedlec, szef kuchni: Maciej Barton
  8. Projekt 36, Sopot, szef kuchni: Marcin Leszczyński
  9. Qualita, Kraków, szef kuchni: Marcin Dudek
  10. Szara Gęś, Kraków, szef kuchni: Michał Stężalski
  11. The Time, Poznań, szef kuchni: Roman Kosmalski
  12. Uroczysko Siedmiu Stawów, Niemcza, szef kuchni: Damian Chajęcki

 

Tegoroczne menu finałowe obfitować będzie w polskie smaki: czerpie z bogatej oferty rodzimej natury - lasów, łąk i czystych rzek. Nie zabraknie więc dziczyzny, ryb, świeżych ziół i warzyw oraz lokalnych produktów: serów, musów, marynat i kiszonek. Część propozycji zostanie podana w odsłonie śródziemnomorskiej, nie zabraknie akcentów fusion i niebanalnych połączeń. Każdy z szefów kuchni wraz z zespołem przygotuje na żywo 350 przystawek i tyle samo dań głównych. To nie lada wyzwanie – wszystkie propozycje są dopracowane w najmniejszym szczególe i mają zachwycić grono 1000 gości, które w toku głosowania wyłoni zwycięzców.