Artur Swat
artur.swat@nobleconcierge.pl
+48 695 995 846

Menu na Wine & Food Noble Night 2015

Przedstawiamy pełne menu wszystkich 12 restauracji biorących udział w 8. edycji Wine & Food Noble Night wraz rekomendacjami win przygotowanymi przez sommeliera Piotra Kameckiego - partnera Winkolekcji.

 

 

 

Bulaj:

Przystawka: Antrykot w 5 odsłonach, kroki jedzenia: tatar, pastrami, peklówka,beef jerky, bulgogi
Rekomendowane wino: Merlot z Nowego Świata

Danie Główne: Polska gęś owsiana, owies, czeremcha, jabłko
Rekomendowane wino: Delikatnie beczkowe tempranillo


Chapeau Bas Restaurant a La Carte by Grand Lubicz Hotel
Przystawka: Małże św. Jakuba, kawior z troci, chorizo, purée z palonegopora z kalafiorem, kompresowany ogórek
Rekomendowane wino: Biała rioja oparta na szczepie macabeo

Danie Główne: Baweta, purée z szalotką, sos z wędzonych śliwek, smardze, korzeńpietruszki zapiekany w soli morskiej, czarnuszka
Rekomendowane wino: Chianti na bazie szczepu sangiovese


Endorfina
Przystawka: Lekko podwędzany rostbef podany z marynowanymi opieńkami,chrupiącym żółtkiem i ziołową emulsją
Rekomendowane wino: Wino z doliny Rodanu z odmiany syrah

Danie Główne: Comber z mazurskiej sarny w sosie karmelowym z buraczanymchrustem i pieczoną skorzonerą w pistacjowej nucie
Rekomendowane wino: Gęste, pełne czerwone wino ze szczepu primitivo


Galeria Blu
Przystawka: Rostbef suszony, malina, szczaw, szpinak, słona brioche, głóg
Rekomendowane wino: Wino z doliny Loary ze szczepu cabernet franc

Danie Główne: Sieja, consommé, topinambur, jarmuż, zieleniotka, fermentowanyczosnek, nasturcja
Rekomendowane wino: Białe wino z odmiany riesling lub grüner veltliner


Hugo
Przystawka: Smażone kalmary „baby”, wędzona słonina, żel z fermentowanejhyćki oraz crumble z czarnuszki
Rekomendowane wino: Mocne, białe wino ze szczepu trebbiano

Danie Główne: Wolno pieczony rostbef, piklowana czerwona papryka, siano z pora,oscypek oraz dashi
Rekomendowane wino: Klasyczne beczkowe bordeaux (cabernet/merlot)


Inspiracja by Kopicki
Przystawka: Krewetki królewskie, ogórek kompresowany, palony por, jogurtnaturalny, koper włoski, kwiaty kopru, tapioka cytrynowa, oliwapietruszkowa, liście nasturcji
Rekomendowane wino: Dobrze zbudowane, aromatyczne wino z odmiany grüner veltliner

Danie Główne: Baweta, purée kasztanowe, rydze, jarmuż suszony, chipsy ziemniaczane,sos ze szpiku wołowego, musztardowiec
Rekomendowane wino: Merlot z Nowego Świata


Kiepura
Przystawka: Tatar z podwędzanej bawety, maślanka, żółtko confit, grzybki, kiszonychrzan
Rekomendowane wino: Czerwone wino ze szczepu zweigelt

Danie Główne: Schab z młodego prosiaczka, mus z kapusty kiszonej, pęczak, marchew
Rekomendowane wino: Czerwone wino z odmiany montepulciano, gęste i soczyste


Le Victoria Brasserie Moderne
Przystawka: Rostbef w stylu gravad lax, chrupiące żółtko przepiórcze, grzybowe aïoli
Rekomendowane wino: Młode wino ze szczepu merlot bez beczki

Danie Główne: Filet jagnięcy confit, pietruszka, grzybowe tortellini, piklowane jabłka
Rekomendowane wino: Skoncentrowany bordoski merlot z Saint-Emilion


PerMare
Przystawka: Pasztet z królika z borowikami otulony pudrem z fioletowego ziemniakapodany w formie pralinki, pasztet z gęsi z orzechami owinięty w papierz buraka, podany w formie cukierka, całość podana na złotej grzance
Rekomendowane wino: Łagodne, soczyste wino ze szczepu merlot

Danie Główne: Antrykot zapieczony z masłem orzechowym i boczkiem, purée z dynii imbiru, burak czerwony w kardamonie
Rekomendowane wino: Włoskie wino valpolicella ripasso ze szczepów corvina i rondinella


Poziom 511 Restaurant & Bar
Przystawka: Plastry jesiotra marynowanego w soli wulkanicznej, płatkach róży,skórce limonki z musem z buraków i malin, blanszowanym solirodemi emulsją z pokrzywy
Rekomendowane wino: Pełne, bogate, aromatyczne chardonnay z nutą beczki

Danie Główne: Rostbef marynowany w skórkach śliwek węgierek grillowany i podwędzanydrewnem jabłoni i mchem z purée z białej kapusty, kiszonymipodgrzybkami i galaretką węgierkową
Rekomendowane wino: Delikatnie beczkowy malbec z Argentyny


Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel
Przystawka: Policzki z dorsza, szpik kostny, lawenda
Rekomendowane wino: Solidne, białe wino z dobrą kwasowością z odmiany chenin blanc

Danie Główne: Rostbef, anchois, porzeczka
Rekomendowane wino: Młode wino z cabernet sauvignon


Z57
Przystawka: Peklowana baweta z musem z pecorino romano
Rekomendowane wino: Czerwone wino z odmiany montepulciano

Danie Główne: Nagład z białym bordelaise, kurkami, bobem i batatami
Rekomendowane wino: Białe wino z Pessac (Bordeaux) sauvignon blanc i semillonz nutą beczkową