Artur Swat
artur.swat@nobleconcierge.pl
+48 695 995 846

Finał VIII edycji Wine & Food Noble Night: relacja.

Za nami ósma edycja konkursu kulinarnego Wine & Food Noble Night. Zakończony uroczystą galą finałową gościł jak zwykle 12 restauracji z całej Polski. Pod wodzą szefów kuchni przygotowały niebiańską kolację, którą surowo ocenili goście, jury profesjonalne oraz redaktor naczelna przewodnika Gault&Millau. Na podstawie przyznanej punktacji wyłoniono najlepsze restauracje 2015 roku. Tym razem werdykty były bardzo zróżnicowane.


19 września był prawdziwym świętem kuchni i wina, które już od ośmiu lat doceniają ich koneserzy. Co roku na warszawskim Służewcu rozświetla się imponujących rozmiarów namiot, który zmienia swoje wnętrze w największą w Polsce salę restauracyjną. Jej niezwykłość to nie tylko rozmach i możliwość skosztowania menu kilkunastu kuchni w jednym miejscu, ale i misterna scenografia, jak wehikuł przenosząca do wykreowanych światów. W tym roku każdy gość mógł poczuć się jak agent Jej Królewskiej Mości. Otoczenie nawiązujące do wnętrz eleganckiego kasyna, szampan Bollinger i inne wykwintne alkohole, prestiżowe auta, szwajcarskie zegarki, filmowa muzyka, a także niespodzianki i efekty specjalne stworzyły atmosferę wprost z produkcji o Jamesie Bondzie.

 

Do grona finalistów zakwalifikowali się:

 

  1. Bulaj z Sopotu (szefowie kuchni: Artur Moroz i Paweł Chomentowski),
  2. Chapeau Bas Restaurant A la carte by Grand Lubicz Hotel z Ustki (szef kuchni: Marcin Szwak),
  3. Endorfina z Warszawy (szef kuchni: Dariusz Tomczyk),
  4. Galeria Blu z Bielska-Białej (szef kuchni: Mateusz Czekierda),
  5. Hugo z Poznania (szef kuchni: Dominik Narloch),
  6. Inspiracja by Kopicki z pomorskiej Przyjaźni (szef kuchni: Rafał Kopicki),
  7. Kiepura z Krynicy Zdrój (szef kuchni: Robert Borzymowski),
  8. Le Victoria Brasserie Moderne z Warszawy (szef kuchni: Maciej Majewski),
  9. PerMare z Kołobrzegu (szef kuchni: Mariusz Kucharczak),
  10. Poziom 511 Restaurant&Bar z Podzamcza k. Ogrodzieńca (szefowa kuchni: Oliwia Bernady),
  11. Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel z Goli Dzierżoniowskiej, woj. dolnośląskie (szef kuchni: Tomasz Połom)
  12. Z57 z Warszawy (szef kuchni: Tomasz Kapturkiewicz).

 

W kategorii „Przystawka” na podium znaleźli się:

III miejsce: PerMare (Marine Hotel*****)

II miejsce: Bulaj

I miejsce: Le Victoria Brasserie Moderne


W kategorii „Danie Główne” najlepszymi wybrano:

III miejsce: PerMare (Marine Hotel*****)

II miejsce: Endorfina

I miejsce: Bulaj

 

Zwycięzcy otrzymali możliwość uczestniczenia w szkoleniu w Ecole de Cuisine Alain Ducasse w Paryżu (które zapewnił Żywiec Zdrój - wyłączny dystrybutor wód Evian i Badoit). Zajęcie drugiego miejsca gwarantowało udział w szkoleniu „Food & Cocktail Pairing”, ufundowanym przez Diageo oraz szkolenie sommelierskie od Winkolekcji. Drudzy wicemistrzowie otrzymali natomiast prezenty w postaci luksusowych ekspresów do kawy Guzzini i ręcznie wykonanych noży japońskich Kaminari Knives. Dodatkowe upominki to limitowane butelki szampana Bollinger i vódki Ciroc.

 

Faworytem jury profesjonalnego (w składzie Adam Chrząstowski, Maciej Nowicki, Tomasz Trąbski, Jarek Uściński, Krzysztof Żurek) okazał się Marcin Szwak z Chapeau Bas Restaurant A La Carte by Grand Lubicz Hotel. W nagrodę będzie uczestniczył w IV edycji Commis Made – Spotkania Polskich Szefów Kuchni, organizowanym przez restaurację Metamorfoza.

 

Justyna Adamczyk, redaktor naczelna polskiej edycji przewodnika Gault&Millau nie podzieliła tego werdyktu i za najlepszą uznała restaurację Le Victoria Brasserie Moderne. Nagroda ufundowana przez wydawnictwo to tygodniowy staż w Restaurant Le Cinq of Four Seasons George V Hotel,  (chef Christian Le Squer, 5 czapek Gault&Millau i 2 gwiazdki Michelin) oraz udział w gali premierowej Gault&Millau w Paryżu. 

 

Najlepsze danie z wołowiną wybrał przewodniczący jury Adam Chrząstowski także wskazując Le Victoria Brasserie Moderne jako najlepszą. Nagrodę za to wyróżnienie podarowała firma Sokołów SA - będzie to szkole w Akademii Smaku Sokołowa w Dworku Ziemiańskim w Woli Suchożebrskiej.

 

Specjalną scenę stworzył jak co roku producent wysokojakościowego sprzętu gastronomicznego Gaggenau. Odbył się na niej pokaz gotowania na żywo w wykonaniu Josepha Seeletso i Dominika Moskalenko, którzy przygotowali gościom 30 porcji policzków wołowych w towarzystwie  pieczonego batata, quinoi i piasku z chleba bananowego. Scenariusz wydarzenia uświetniła muzyka na żywo w wykonaniu Kukla Band oraz Katarzyny Cerekwickiej.

 

Wydarzenie jak co roku organizowało Noble Concierge. Selekcję win i ich skrupulatny dobór do potraw zapewniła Winkolekcja. Bary z mocnymi alkoholami przygotowała firma Diageo. W składnik główny dań restauracje zaopatrzył Sokołów SA. Sprzęt gastronomiczny dostarczony został przez Dorę Metal. Goście mogli delektować się smakiem kaw i herbat dzięki markom Hausbrandt i Ronnnefeldt. Duet florystów Sekunda&Sieradzan dopełnili scenografię dekoracją kwiatową. Na ekspozycji przygotowanej przez markę Omega goście wieczoru mogli podziwiać m. in. najnowszy zegarek z limitowanej edycji Jamesa Bonda Aqua Terra. Partnerem głównym gali jest Noble Bank; w tym roku w gronie sponsorów znaleźli się również Szewczyk Auto i Mastercard.

 

Wsparcie medialne zapewnili: TVN, Forbes, Gala, Food Service i Private Banking.