Akademia Gastronomiczna w Polsce

Fundator nagrody dla tegorocznych zwycięzców Wine & Food Noble Night

Założona w 2006 roku Akademia Gastronomiczna w Polsce jest oddziałem Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej (Académie Internationale de la Gastronomie) z siedzibą w Paryżu, która przez ostatnie dziesięciolecia uzyskała światową renomę jako forum ekspertów we wszelkich aspektach związanych z gastronomią i sztuką kulinarną. Realizując cele statutowe, działania Akademii ukierunkowane są na rozwijanie i propagowanie szeroko pojętej polskiej sztuki kulinarnej oraz narodowego dziedzictwa gastronomicznego, przy jednoczesnym wspieraniu inicjatyw sprzyjających pobudzaniu kreatywności w nowoczesnej kuchni polskiej. Akademia Gastronomiczna angażuje się w inicjatywy dotyczące takich tematów jak: zdrowe żywienie, edukacja kulinarna, popularyzacja i poszanowanie polskich produktów regionalnych, patronuje wielu konkursom, wydarzeniom i inicjatywom gastronomicznym w całym kraju, a także przyznaje własne nagrody i wyróżnienia. W zakresie wspomnianych działań Akademia współpracuje z Ministerstwem Sportu i Turystyki, a także od roku 2014 działa pod honorowym patronatem Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

 

Rokrocznie władze Akademii Gastronomicznej w Polsce nominują polskie osobistości ze świata kuchni do międzynarodowych nagród AIG Prix, przyznawanych przez zarząd w Paryżu. Prestiżowe nagrody wręczane w pięciu kategoriach dedykowane są wybitnym jednostkom i instytucjom, które wyróżniają się światowym poziomem na obszarze danego kraju. Do tytułów AIG Prix należą nagrody dla: szefa przyszłości, najlepszego cukiernika, najlepszego sommeliera, nagroda dla mediów gastronomicznych oraz dla najlepszej pozycji literackiej o tematyce gastronomicznej.
Akademia Gastronomiczna wręcza także krajowe nagrody gastronomiczne Ars Coqinaria, przyznawane mentorom i wybitnym osobistościom polskiej gastronomii, najlepszym polskim produktom uznanym na światowych rynkach oraz instytucjom promującym polską sztukę kulinarną.

 

Wśród dotychczasowych laureatów nagród Akademii wyróżnić można m.in. szefów kuchni Modesta Amaro, Karola Okrasę, Pawła Oszczyka, Witka Iwańskiego, Marcina Przybysza, Marcina Filipkiewicza czy Kurta Schellera, jak również sommelierów: Pawła Zduniaka, Piotra Kameckiego czy Adama Pawłowskiego. Nagrodą poszczycić mogą się również Śliwka Nałęczowska, Wódka Chopin, Antonius Caviar, Magazyn KUKBUK, Telewizja Polsat, a także cukiernie Umam i Odette, jak również autorzy książek „Piąty smak”, „Polish Culinary Paths” oraz „Kuchnia Słowian”.

 

Akademia Gastronomiczna w Polsce nieustannie wspiera rozwój polskich szefów kuchni, będących laureatami nagród oraz zwycięzcami konkursów partnerskich, sponsorując zagraniczne wyjazdy do najlepszych restauracji świata. Jako Partner jubileuszowej 10 edycji gali Wine&Food Noble Night, Akademia Gastronomiczna ufundowała staże dla laureatów I miejsc w kategorii Przystawka i Danie główne w jednej z najlepszych i najbardziej wpływowych restauracji świata – El Celler de Can Roca (3 gwiazdki Michelin, nr 3 na liście The World’s 50 Best Restaurants 2017).