• Znamy laureatów XI edycji Wine&Food Noble Night

    Długo wyczekiwana, XI Gala Wine&Food Noble Night organizowana przez Noble Concierge już za nami. W szranki jak co roku stanęło dwunastu wybitnych kucharzy, którzy specjalnie na tę okazję wraz ze swoimi zespołami przygotowali autorskie menu (przystawkę i danie główne). Zwycięzcami tegorocznej edycji zostali:

    III MIEJSCE

    Przystawka - Robert Koczwara, Fiorentina, Kraków

    Danie Główne - Rafał Wałęsa, Sztuczka, Gdynia

    Nagroda: udział w konferencji gastronomicznej Madrid Fusión 2019, fundator: Madrid Fusión, ekspres Nespresso z kompletem kawy w kapsułkach, fundator: Nespresso

     

    II MIEJSCE

    Przystawka - Mariusz Kucharczak, Boletus - Zamek Kliczków, Kliczków

    Danie Główne - Robert Koczwara, Fiorentina, Kraków

    Nagroda: staż w restauracji Northcote (1 gwiazdka Michelin) fundator: L’Officiel Polska i Gościnność, udział w programie „Made Progress” fundator: Made Progress.

     

    I MIEJSCE

    Przystawka - Rafał Wałęsa, Sztuczka, Gdynia

    Danie Główne - Mariusz Kucharczak, Boletus - Zamek Kliczków, Kliczków

    Nagroda: staż w restauracji Miramar Paco Péreza (2 gwiazdki Michelin), fundator: Noble Bank, przy wsparciu Akademii Gastronomicznej w Polsce, Vodka Cîroc 6 l, fundator: Diageo

     

    WYRÓŻNIENIE JURY PROFESJONALNEGO

    Jakub Kasprzak, Lumière, Baranowo

    Nagroda: staż w restauracji El celler de can Roca (3 gwiazdki Michelin), fundator: Akademia Gastronomiczna w Polsce, Szampan Laurent Perrier La Cuvée Brut Jeroboam (fundator: Winkolekcja)

     

    NAGRODA SPECJALNA AKADEMII GASTRONOMICZNEJ W POLSCE

    Robert Koczwara, Fiorentina, Kraków

    Nagroda: staż w restauracji El celler de can Roca (3 gwiazdki Michelin), fundator: Akademia Gastronomiczna w Polsce

    czytaj więcej
  • Gaggenau prezentuje nową koncepcję pełnopowierzchniowej płyty indukcyjnej.

    Gdy nieograniczona wyobraźnia spotyka się z bezkresną inspiracją.
    Monachium, październik 2018 r.: Gaggenau, luksusowa marka urządzeń
    gospodarstwa domowego, prezentuje pełnopowierzchniową płytę indukcyjną
    nowej generacji. Duża, szklana powierzchnia rozciąga się na 90 centrymetrach.
    Można ją porównać do niezapisanej karty. Tabula rasa. Otwiera pole dla
    wyobraźni, daje nieograniczoną swobodę tworzenia i zaprasza do
    kolekcjonowania własnych, profesjonalnych doświadczeń kulinarnych.

    czytaj więcej
  • Wszystkie kciuki za Marcina Kruka! Rusza globalny finał World Class Competition 2018

    57 najbardziej utalentowanych barmanów świata, z których każdy spędził setki godzin na przygotowaniach, by zdeklasować 10 tysięcy konkurentów. Dziś są w Berlinie. Od 5 do 8 października walczyć będą o trofeum w największym konkursie barmańskim globu: World Class Competitition. Polskę reprezentuje Marcin Kruk z warszawskiego baru Kita Koguta.

    czytaj więcej
  • Sky is the limit

    Dla wielu odwiedzających największe światowe metropolie, widok miasta i lampka szampana wypita na wysokości kilkuset metrów, to idealna puenta podróży. Tarasy widokowe w wieżowcach kuszą turystów, oferując wyjątkowe doznania i perspektywę. Już za około 2 lata takie miejsce zostanie otwarte również w Warszawie – w Varso Tower, najwyższym budynku w Unii Europejskiej.

    czytaj więcej
  • Jedź po zdrowie

    Od jedzenia wymagamy, żeby było ekologiczne. Budujemy energooszczędne domy, segregujemy śmieci, wspieramy fundacje zajmujące się ochroną środowiska. I uprawiamy sporty, licząc że dzięki temu będziemy zdrowsi i szczęśliwsi. Jednocześnie jednak nadal jeździmy klasycznymi samochodami, które wytwarzają szkodliwe spaliny. Dlaczego?

    czytaj więcej
  • Piotr Kamecki o warsztatach branżowych JAK ZARABIAĆ NA WINIE

    Dlaczego organizujemy takie warsztaty?

    Ostanie trzy dekady wyraźnie pokazują, jak wino odzyskuje swoje miejsce w świadomości Polaków. Restauracje, bary, kluby stały się przestrzenią, w której wino gości już nie tylko jako uzupełnienie karty, ale jest wręcz elementarnym składnikiem oferty gastronomicznej, wpływającym na jej jakość i różnorodność. Niemal codziennie mam okazję kontaktować się z osobami, które prowadzą tego rodzaju biznes. Obserwując ich działalność staram się analizować potrzeby i problemy z jakimi się borykają.

    czytaj więcej